Imaginea care te ajută să vezi viața pe Marte cu alți ochi: e vreme proastă ”și la ei”

de: Ciprian Ioana
02 06. 2021

Odată cu trimiterea roverului Curiosity pe Marte au început să apară informații extrem de interesante despre Planeta Roșie. Una dintre imagini te ajută să înțelegi mai bine cum e ”viața” pe Marte.

Roverul Curiosity tocmai ce a surprins un fenomen extrem de rar pe Planeta Roșie. Poate că nu-ți vine să crezi, dar NASA tocmai ce a anunțat că roverul a surprins… o zi ploioasă. E vorba, de fapt, de o imagine în care apar nori similari celor pe care-i vezi atunci când plouă sau când vremea e mohorâtă pe Pământ.

E un fenomen spectaculos, mai ales că Marte e cunoscută drept o planetă cu o atmosferă extrem de subțire, total diferită de cea de pe Terra.

Nori pe Marte

De remarcat că nu e pentru prima dată când se observă nori deasupra planetei Marte, doar că imaginea oferită acum de NASA e cât se poate de clară. Înregistrarea făcută de Curiosity a fost explicată de experți. Ei susțin că, cel mai probabil, acești nori sunt compuși din cristale de gheață care se condensează pe particulele de praf atunci când temperatura atmosferei marțiene scade.

Deși roverul nu are nici o modalitate de a stabili altitudinea acestor nori, e posibil să fie vorba de altitudini foarte mari.

NASA crede că norii surprinși s-ar putea afla la aproximativ 60 de kilometri altitudine față de suprafața Planetei Roșii. E o descoperire importantă pentru că le oferă experților indicii despre o planetă pe care mulți speră să o colonizeze în următorii ani. Primul dintre ei e chiar Elon Musk.

Recent, cercetătorii descoperiseră și urme de săruri organice la suprafața planetei. Studiile ulterioare vor aduce concluzii mai cuprinzătoare, dar oamenii de știință nu au exclus complet existența altor compuși, ceea ce ar da mai multă credibilitate ipotezei că Marte a avut odată viață. Sau că poate găzdui oameni în curând.

Aceste săruri, conform cercetărilor publicate în Journal of Geophysical Research: Planetets, sunt în esență rămășițele compușilor organici care teoretic ar fi capabili să susțină organismele microbiene. Ceea ce face găsirea unui punct de referință interesant în căutarea identificării oricăror semne ale vieții antice pe Planeta Roșie.