Hackerii au început să fure NFT-uri. Și nici măcar nu trebuie să intre într-un muzeu pentru asta

de: Ozana Mazilu
17 03. 2021

Hackerii au început să fure NFT-uri. Și nu este o veste bună pentru o tehnologie care se prezintă ca viitor al colecționării de artă plastică digitală.

Hackerii au început deja să fure jetoane nefungibile (NFT), acreditările de artă bazate pe blockchain, care oferă unui cumpărător proprietatea originală asupra unei piese de artă digitale, conform Vice.

Am scris aici ce înseamnă un NFT. În esență, un jeton criptografic de pe blockchain care reprezintă un tip unic de activ. NFT-urile pot fi cu adevărat orice digital (cum ar fi desene, muzică, creierul tău descărcat și transformat într-un AI), dar o mare parte din entuziasmul actual este în jurul utilizării tehnologiei pentru a vinde artă digitală.

„Cineva mi-a furat NFT-urile astăzi de pe @niftygateway și a cumpărat o scădere de 10K ++ în valoare de astăzi fără știrea mea”, a scris freelancerul de marketing Michael Miraflor într-un tweet recent. „NFT-urile au fost apoi transferate într-un alt cont. Îi încurajez pe toți oamenii să-și verifice conturile cât mai curând posibil”.

Furtul de NFT-uri a început să devină o realitate

Nifty Gateway este o „platformă de artă digitală exclusivă” care permite oamenilor să cumpere „Nifties”, numele lor pentru NFT-uri exclusive vândute pe platforma lor. Dar măsurile de securitate cibernetică ale site-ului par să lipsească.

Mai mulți alți utilizatori ai Nifty Gateway au raportat că conturile lor au fost sparte. „Întregul meu cont doar ce a fost piratat și persoana care a intrat nu a fost nici măcar bootată după ce mi-am schimbat parola?!”, a scris un utilizator într-un tweet.

Potrivit unui purtător de cuvânt Nifty, compania a fost conștientă de activitatea frauduloasă. Compania susține că utilizatorii afectați nu au activat autentificarea cu doi factori activate și că „accesul a fost obținut prin acreditări de cont valide”. Nifty a susținut, de asemenea, că NFT-urile au fost vândute inițial „în tranzacții negociate prin Discord sau Twitter”, practică nerecomandată de companie.

Tendința NFT a luat lumea artei prin asalt, permițând în mod esențial oricui să vândă sau să cumpere piese de artă pur digitale, indiferent dacă acele piese sunt opere fizice sau simple tweets. Creșterea a culminat cu o piesă a artistului Beeple vândută cu 69 de milioane de dolari la casa de licitații de artă de renume mondial Christie’s săptămâna trecută.

Nu este un aspect bun pentru o tehnologie care se mândrește cu faptul că este foarte sigură. Cu toate acestea, aceste incidente particulare par a implica hackeri care exploatează măsuri de securitate libere.