Greșeli importante care au schimbat istoria, în bine sau în rău

de: Andrei Tilimpea
06 12. 2021

Imaginează-ți că greșești atât de tare, încât schimbi cursul istoriei.

Aruncă o privire asupra unora dintre cele mai grave – și cele mai bune – greșeli istorice, cele cu efecte pe care le poți vedea și astăzi. Unele dintre aceste greșeli care au schimbat istoria au fost greșeli de calcul tragice, în timp ce altele au fost lucruri întâmplătoare.

Alexander Fleming inventează Penicilina

Alexander Fleming este creditat cu descoperirea penicilinei în 1928, ceea ce poate nu mulți știu este că această descoperire a avut loc datorită faptului că acesta a uitat să  spele vasele.

Fleming și-a petrecut luna august în vacanță cu familia. La întoarcere, el a observat că în una dintre cutiile lui Petri de stafilococi a crescut un mucegai care a distrus cultura de bacterii din jurul ei. După această observație, cercetătorul a crescut mucegaiul într-o cultură pură și a descoperit că poate anihila agenții patogeni.

A trecut ceva timp până când Penicilina a fost adoptată, dar odată ce pasul a fost făcut, aceasta a fost utilizată la scară largă pentru a trata Aliații în al Doilea Război Mondial, salvând nenumărate vieți.

Invadarea Rusiei pe timp de iarnă

În 1708, Suedia a invadat Rusia într-o iarnă atât de feroce încât până și canalele Veneției au înghețat. Puțin peste 100 de ani mai târziu, Napoleon a încercat și el o ocupație care a început în vară, cu toate acestea până la sfârșitul toamnei, pierduse mii de soldați și, deși a reușit să ocupe Moscova, în cele din urmă a trebuit să se retragă.

Cel mai faimos exemplu, însă, a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Hitler credea că poate lua Rusia înainte de iarnă, dar armata lui nu era pregătită atunci când inevitabilul s-a produs. De fapt, lucrurile au mers atât de prost în Rusia, încât germanii au pierdut aproximativ 750.000 de oameni înainte de noiembrie.

Titanicul nu avea un instrument de bază

Multe dintre motivele din spatele tragediei Titanicului sunt deja binecunoscute, existau puține plute de salvare, dar și faptul că separarea claselor a crescut numărul victimelor. O neglijență mai puțin cunoscută, însă, este că punctul de observație al navei nu avea binoclu.

Nava naviga relativ repede, având în vedere condițiile de gheață, în ciuda avertismentelor primite de la alte nave. Evenimentul a avut loc noaptea, când întunericul extrem ar fi avut ca rezultat o vizibilitate limitată. Din această cauză, utilitatea potențială a binoclului este discutabilă, dar dacă un astfel de instrument ar fi putut sau nu salva nava și pasagerii acesteia va rămâne necunoscut.

Consecințele dezastrului au îmbunătățit considerabil siguranța pe ocean, deoarece au fost introduse multe reglementări privind ambarcațiunile de salvare disponibile și echiparea radiourilor și nu în ultimul rând, a fost creată Patrula Internațională de Gheață.