Google ar fi vândut în mod ilegal datele utilizatorilor. Acum e dată în judecată

de: Ozana Mazilu
31 03. 2021

Recent, o firmă de avocatură a intentat o acțiune colectivă împotriva Google, pentru că ar fi încălcat promisiunea de a nu vinde datele utilizatorilor.

Procesul se axează pe utilizarea de către Google a așa-numitelor oferte în timp real, unde companiile plasează oferte pentru a câștiga spațiu publicitar în sesiunile de navigare pe web ale oamenilor. Ca parte a acestui fapt, companiile obțin informații sensibile despre utilizatori.

„Reclamanții introduc această acțiune colectivă în numele lor și al tuturor deținătorilor de cont Google din Statele Unite ale căror informații personale au fost vândute sau dezvăluite în alt mod de către Google fără autorizarea lor”, se arată în reclamație.

Procesul se deschide cu o captură de ecran a unui site Google, pe care scrie „Nu vindem informațiile dumneavoastră personale nimănui”. „Google încalcă aceste promisiuni de miliarde de ori în fiecare zi”, susține apoi documentul acțiunii.

Reclamanții l-au angajat pe profesorul Christo Wilson, profesor asociat la Colegiul de Științe Informatice Khoury al Universității de Nord-Est, pentru a ajuta la stabilirea entităților care primesc date în timp real de la Google.

Google ți-a încălcat confidențialitatea

„Profesorul Wilson a identificat 1,3 milioane de editori separați care participă la sistemele publicitare Google. Fiecare dintre acești editori este un potențial beneficiar al datelor RTB Google (licitare în timp real), inclusiv informațiile personale pe care Google le spune titularilor de cont că nu le va împărtăși”, conform documentului.

Acțiunea indică, de asemenea, o scrisoare pe care biroul senatorului Ron Wyden a trimis-o Comisiei Federale pentru Comerț în iulie anul trecut.

„Puțini americani își dau seama că companiile stochează și împărtășesc acele date „bidstream”, pentru a compila dosare exhaustive despre acestea. Aceste dosare includ navigarea pe web, locația și alte date, care sunt apoi vândute de brokeri de date pentru acoperirea fondurilor, campanii politice și chiar guvernului, fără ordine judecătorești”, se arată în scrisoarea respectivă.

Venntel este un contractant care furnizează date de localizare și apoi le vinde agențiilor guvernamentale, cum ar fi Imigrarea și Aplicarea Vamală (ICE) și Vama și Protecția Frontierelor (CBP).

Mai mult, în octombrie anul trecut, conform Vice, CBP a refuzat să-i spună Congresului raționamentul său legal pentru urmărirea americanilor fără un mandate, cu datele cumpărate de la Venntel. Ca parte a acestui raport, un asistent al senatorului Wyden a spus că oficialii CBP cred că datele Venntel provin atât din kit-uri de dezvoltare software (SDK) – pachete de cod incluse în aplicațiile obișnuite – cât și din date bidstream.

Bleichmar Fonti & Auld LLP, firma din spatele procesului, a câștigat anterior acorduri de zeci și sute de milioane de dolari.

Google nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu. Lesley Weaver de la Bleichmar Fonti & Auld LLP și care figurează pe dosarul cazului a refuzat să comenteze dincolo de conținutul procesului.