FOTO Influencerii de pe Instagram încearcă să facă clădirile vechi românești cool

de: Ozana Mazilu
03 12. 2021

Un grup de tineri profesioniști artistici, care se prezintă ca „influenceri” online, încearcă să revigoreze peisajul urban al Capitalei României și să-l facă din nou cool.

Înarmați cu camere de luat vederi și curiozitate, acești povestitori urbani și influenceri culturali dau sfaturi de crowdsourcing și folosesc Instagram și alte rețele sociale pentru a-și împărtăși aprecierea pentru reperele istorice și poveștile lor și, sperăm, să salveze unele comori arhitecturale în acest proces.

„Scopul meu a fost, de fapt, să fac faimoase casele pe rețelele de socializare”, spune Ana Rubeli, actuar și director senior în asigurări, pentru Serviciul Român al RFE/RL. „Mi-ar plăcea să fie posibil ca domeniul cultural să aibă un loc pe această scenă și cred că există loc pentru tot felul de influenceri. Am vrut să contribui la creșterea zonei culturale pe Instagram, Facebook și TikTok și văd că încet, încet am reușit”.

Clădirile din România, mai cool pe Instagram

În luna mai, Rubeli și soțul ei au înființat un proiect digital de „povestire culturală” numit “Aici a stat” (Here She Stood) pentru a sensibiliza publicul cu privire la reperele românești și personalitățile din spatele lor. Ei descriu “Aici a stat” ca un „muzeu virtual al memoriilor colective” pentru „a surprinde frumusețea locurilor vechi” și pentru a promova tururi și evenimente culturale, alături de semne ocazionale ale mărcilor locale sustenabile.

„De ce avem nevoie pentru a salva ceva? În primul rând, cunoștințe”, spune Rubeli. „Nu poți salva ceea ce nu cunoști. Dacă nu ești conștient de valoarea casei pe lângă care treci în fiecare zi în drum spre birou, nici nu știi că trebuie să-i salvezi tâmplăria din lemn, tencuiala sa originală”.

Rezultatul este un depozit bogat de fotografii uluitoare cu explicații minuțios cercetate ale obiectelor de patrimoniu românesc și, frecvent, o istorie a neglijenței. Are aproape 26.000 de urmăritori pe Instagram și alți 7.000 pe Facebook, pe lângă cititorii site-ului Aici a Stat.

Ei speră să atragă fonduri interne și internaționale pentru obiectele de patrimoniu național și alte aspecte ale culturii locale.

La nivel național, Institutul Național al Patrimoniului (INP) al Ministerului Culturii este responsabil pentru cercetarea, protejarea și restaurarea comorilor culturale ale României.