Fenomenul extrem din urmă cu 42.000 ani care a schimbat complet viața de pe Pământ

de: Răzvan Băltărețu
21 02. 2021

E foarte probabil ca, dacă în urmă cu 42.000 de ani nu pornea un dezastru climatic, viața pe Pământ în acest moment să fi arătat cu totul altfel și un alt tip de oameni să fi trăit aici.

Conform celor mai noi cercetări în domeniu, în urmă cu 42.000 de ani câmpul magnetic al Pământului s-a schimbat și a provocat o catastrofă climatică. Această activate, de altfel deja cunoscută, s-a întâmplat de numeroase ori de-a lungul ultimilor 4,5 milioane de ani de existență a Pământului.

Dacă polii s-ar inversa acum, inversarea ar perturba grav rețelele de comunicații. Mai mult, clima este schimbată radicală față de starea actuală, conform cercetării citate de LiveScience. Inversarea de scurtă durată a polilor magnetici din urmă cu aproximativ 42.000 de ani a provocat dereglarea climei la nivel mondial și a dus la extincții în masă și remodelarea comportamentului uman.

„Odată ce am stabilit momentul exact din înregistrarările kauri am putut vedea că a coincis perfect cu înregistrările schimbărilor climatice și biologice din întreaga lume.”
Alan Cooper, autorul principal al studiului

Extincția care a lăsat loc de dezvoltare pentru oameni

Perioada schimbării polilor magnetici coincide cu începutul extincției megafaunei din Australia și cu dispariția neanderthalienilor din Europa.

Aceasta nu e însă prima cercetare pe acest subiect. Dar e prima care să coreleze fenomenul schimbării polilor cu extincția. Spre deosebire de studii anterioare care s-au concentrat pe mostre de gheață din Groenlanda, cercetătorii și-au îndreptat atenția asupra unei alte surse potențiale de informații pentru climă: copacii kauri conservați în mlaștinile din nordul Noii Zeelande.

Analiza lor a dezvăluit niveluri ridicate de carbon radioactiv în atmosferă în perioada respectivă când câmpul magnetic slăbea.

Totodată, o altă schimbare important a fost în comportamentul Homo Sapiens care au început să picteze pentru prima dată în acea perioadă. Cooper speculează că ocrul roșu, folosit la desenat, ar fi fost și un fel de protecție solară aplicată pe piele ca să se protejeze de nivelul ridicat de radiații ultraviolete pătrunse în atmosferă ca urmare a deteriorării stratului de ozon.