Evită amenda de la ANAF. Ce trebuie să faci chiar acum

de: Mădălina Bahrim
26 05. 2021

După cum știm, în data de 25 mai s-a incheiat termenul prevăzut de legislația în vigoare, pentru depunerea Declarației Unice. Dacă nu ai apucat să trimiți documentul către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), riști să te trezești cu o decizie de impunere, sau cu o amendă.

Persoanele care nu au depus la timp Declarația Unica 2021, până pe 25 mai, riscă să fie sancționate cu o amendă cuprinsă între 50 și cel mult 500 de lei, conform prevederilor Codului fiscal.

Persoanele care nu au depus Declarația Unică riscă o amendă, dar și o decizie de impunere

Important de menționat este că amenda plătită în termen de 15 zile, se înjumătățește. Prin urmare, persoanele amendate cu 50 de lei, pot plăti 25 de lei, iar cele amendate cu 500, pot scăpa doar cu plata a 250 de lei, dacă se încadrează, desigur. în această perioadă de două săptămâni.

„În cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit, precum și a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei”, prevede Codul de procedură fiscală.

Problema este că, pe lângă amendă, cei care nu au depus Declarația Unică riscă să se trezească acasă și cu o decizie de impunere de la inspectorii ANAF.

Prin această decizie de impunere, persoanelor fizice li se calculează din oficiu taxele aferente veniturilor extrasalariale încasate și, prin urmare, vor fi forțate să achite dările către stat, chiar dacă nu au depus Declarația Unică la ANAF.

„Cu toate acestea, Fiscul respectă dreptul de a fi ascultat, astfel că persoanele fizice au ocazia să își explice situația înainte de emiterea unei decizii de impunere, în cazul în care consideră că ar fi greșit să li se stabilească din oficiu taxe”, scrie avocatnet.ro.

Cine trebuie să depuna Declarația Unica 2021?

Persoanele fizice care au încasat venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime pe economie în 2020 trebuie să depuna la Fisc, până pe 25 mai inclusiv, Declarația Unică în baza căreia le sunt calculate contribuțiile sociale aferente veniturilor obținute pentru anul anterior.