Comoara din România, cea mai mare din Europa, pe care au vrut să pună mâna canadienii, blocată în fașă

de: Alexandru Puiu
25 11. 2021

România continuă să fie una dintre cele mai bogate țări din Europa. Din păcate, ca de fiecare dată, bogățiile noastre sunt exploatate de străini. Cel puțin când vine vorba de exploatațiile de aur, însă, activiștii de mediu continuă să aibă un cuvânt greu de spus.

Proiectul aurifer de la Rovina se află în județul Hunedoara, la 18 kilometri nord de Deva și este cel mai mare din Uniunea Europeană. Dreptul de exploatare asupra sa a fost obținut de Euro Sun, fosta Carpathian Gold. Momentan, însă, efortul de minare din regiune a fost blocat de către activiștii de mediu.

Mina de aur și cupru de la Rovina, noua Roșia Montană

Activiștii de mediu au blocat proiectul aurifer de la Rovina. Acesta ascunde nu mai puțin de 204 tone de aur și peste 635.000 de tone de cupru. Anunțul de acum vine după ce, în primăvară, Euro Sun primise aprobarea autoritățile române pentru inițierea Evaluării Strategice de Mediu (SEA) aferentă proiectului, o etapă premergătoare obținerii autorizației de construcție foarte importantă. Pornind de la acel aviz și bucurându-se de poziția pe care o are ca exploatator unic la Rovina, Euro Sun Mining s-a listat la bursa din Londra, conform Profit.ro.

În mod previzibil, acesta nu este primul eșec al unui efort de exploatare auriferă din România. Activiști de mediu au jucat un rol important și în cazul Roșia Montană. Peisajul minier din județul Alba a intrat în acest an în Patrimoniul Mondial al UNESCU. În urma blocării proiectului, Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană cere României despăgubiri de aproape 4,8 miliarde dolari.

Revenind însă la proiectul minier de la Rovina, acesta are parte de o opoziție puternică atât la nivel local, cât și la nivel național și internațional. Locuitori din Bucureșci, Criscior și Buceș, împreună cu activiștii de mediu s-au opus proiectului Euro Sun Mining prin inițiativa comună „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”. Criticile pleacă de proiectarea instalației de deșeuri, dar și de la alte aspecte legate de impactul asupra mediului.