Doi furnizori de gaze din România, obligați de ANRE să plătească despăgubiri și penalități clienților. Ce reguli au încălcat

de: Mădălina Bahrim
07 07. 2021

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a efectuat de curând o serie de controale la furnizorii de gaz din țara noastră. În urma acțiunilor inspectorilor ANRE, E.On şi Engie au fost amendate cu 400.000 lei.

E.On şi Engie au primit sancțiunea din cauza faptului că nu au soluţionat în termenul legal sesizările clienţilor privind facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale.

Acum, cei doi furnizori sunt obligați de ANRE să plătească penalităţi de întârziere clienţilor.

„Prin acțiunile de control desfășurate, ANRE a verificat, prin metoda eșantionării, respectarea prevederilor Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 37/2007, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la îndeplinirea de către furnizori a obligației de a răspunde, în termen de 15 zile, la sesizările clienților finali referitoare la facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale”, au transmis reprezentanții ANRE.

În urma finalizării acțiunilor de control, s-au constatat întârzieri în transmiterea răspunsurilor la sesizările clienților finali referitoare la facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 400.000 lei, după cum urmează:

-E.ON ENERGIE ROMÂNIA (cota de piață 41,33%) – 310.000 lei;
-ENGIE ROMÂNIA (cota de piață 47 %) – 90.000 lei.

Ce despăgubiri vor primi clienții 

Cei doi mari furnizori sunt acum obligați de ANRE să achite despăgubiri și penalități clienților, după cum urmează:

-30 de lei pentru nerespectarea termenului de răspuns de 15 zile de la data înregistrării solicitării;
-5 lei pentru fiecare zi suplimentară de întârziere.

Îți amintesc faptul că, la începutul lunii, ANRE a adus modificări la prevederile Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale.

Principalele schimbări și măsuri prevăzute în Standardul de performanță pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se referă la:

-Având în vedere similitudinea celor două activități de furnizare, a energiei electrice și a gazelor naturale, noul Standard de performanță pentru activitatea de furnizare reunește cerințele minime de calitate pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale și a modalității de urmărire și evaluare a performanței activității furnizorilor stabilind:

-indicatorii de calitate pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale și nivelurile garantate ale acestor indicatori;
-compensațiile pe care furnizorii au obligația să le plătească, în cazul nerespectării nivelurilor garantate ale indicatorilor de calitate pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale;
-indicatorii specifici de performanță ai activității furnizorilor;
-modalitatea de raportare de către furnizori a informațiilor privind calitatea și performanța activității de furnizare desfășurate de către aceștia;
-modalitatea de evaluare a activității desfășurate de furnizori.