Dispozitivul revoluționar implantat în ochii oamenilor ar rezolva o problemă deosebit de gravă
Tehnologia continuă să ne surprindă. Recent, oamenii de știință au descoperit soluția unei probleme care afectează mulți oameni pe Pământ.
Vorbim despre persoanele ale căror glande lacrimale nu funcționează. Ei bine, se pare că, datorită noii descoperiri, această afecțiune medicală va puteea oferi oamenilor șansa să plângă, menținându-și astfel sănătatea ochilor ce au nevoie de umiditatea lacrimală.
Cercetătorii de la Institutul Hubrecht și UMC Utrecht au folosit celule stem pentru a crește glande lacrimale minuscule în laborator.
Concret, oamenii de știință au produs glande lacrimale care funcționează în laborator și care pot produce lacrimi, pentru persoanele care au glande lacrimale disfuncționale. Ei speră că acești așa-numiți organoizi pot servi drept modele pentru studierea modului în care celulele din glandele lacrimale umane produc lacrimi.
Organoidele cultivate în laborator au fost inițial ca o grămadă de celule stem într-o cutie Petri, dar de atunci s-au transformat în structuri 3D care funcționează aproape ca glanda din interiorul pleoapelor superioare.
Mai exact, organoidele sunt construite în vitro, în suspensie 3D, dintr-un număr mic de celule stem care în cele din urmă se înmulțesc pentru a forma ceva asemănător unui organ real, cum ar fi un mini-creier , o vezică urinară sau, în acest caz, glandele situate în interiorul pleoapei superioare .
„Sperăm că în viitor, acest tip de organoid poate fi chiar transplantabil la pacienții cu glande lacrimale nefuncționale”, a declarat coautorul studiului Marie Bannier-Hélaouët pentru CNET.
Descoperirea poate fi folosită deja în cercetarea bolilor ochilor
Academia Regală de Arte și Științe din Olanda, care a stat în spatele studiului, spune că organoidele cultivate în laborator îi vor ajuta să modeleze și să studieze bolile legate de ochi, dar au idei și mai ambițioase pe măsură ce învață să facă glandele mai realiste.
Deși încă nu s-a ajuns la stadiul care să permită transplantul, această descoperire poate fi folosită de oamenii de știință în studierea bolilor precum boala uscată a ochilor și cancerele.