Dinozaurii din Transilvania, descoperiți de unguri: anunțul Muzeului Național de Istorie al Ungariei

de: Alexandru Puiu
02 03. 2021

Ai crede că Transilvania nu este neapărat cunoscută pentru numărul mare de dinozauri descoperiți în siturile arheologice, dar ungurii sunt de altă părere.

Încă din perioada Primului Război Mondial, când Transilvania era pământ unguresc, oficialitățile din Ungaria au strâns o serie stufoasă de dovezi referitoare la prezența dinozaurilor în zonă. Până la ora actuală, însă, subiectul a fost dat uitării, iar românii au avut lucruri mai importante decât să caute dinozauri.

O echipă internaţională condusă de paleontologul ungar Gabor Botfalvai a redescoperit un sit unic al dinozaurilor în regiunea Transilvaniei, a anunţat luni Muzeul Naţional de Istorie al Ungariei, relatează agenţia MTI. Fragmente de oase fosilizate care au descoperite în partea de vest a Bazinului Haţeg oferă o reprezentare unică a perioadei cretacice târzii care a precedat extincţia bruscă în masă a dinozaurilor, se arată în comunicatul muzeului ungar.

Este important de reținut că situl cu pricina a fost cartografiat prima dată imediat înaintea Primului Război Mondial de către geologul ungar Ottokar Kadic. El a a adunat o colecţie foarte bogată de fosile de dinozauri şi alte reptile, inclusiv Magyarosaurus dacus, prima specie de dinozaur pentru care se face referire la teritoriul ungar.

Din păcate, pentru unguri, În 1918, Transilvania a devenit pământ românesc, iar cercetările pe marginea acestui subiect au încetat. După război, în urma Tratatului de pace de la Trianon, zona a fost cedată României şi lucrările de explorare au fost sistate, fiind pierdute chiar şi puţinele informaţii despre locaţia exactă a sitului, menţionează muzeul ungar.

Ce s-a schimbat între timp este descoperirea unei hărți arheologice din perioada care a precedat Primul Război Mondial. Este harta care a fost folosită de Ottokar Kadic. Documentul cu pricina a permis echipei de cercetători să identifice exact situl. Acolo, această echipă a petrecut mai multe săptămâni, colectând peste o sută de fosile de vertebrate, inclusiv coloana vertebrală întreagă a unui dinozaur sauropod şi fragmente de oase de crocodili şi broaşte ţestoase.

Dacă ești fascinat de dinozaurii din Transilvania și, mai ales, de Magyarosaurus dacus, o lucrare pe marginea acestui subiect a fost publicată în revista științifică Cretaceous Research.