Descoperirea inedită din corpul uman. Schimbă total cărțile de medicină
Oamenii de știință au făcut descoperirea inedită din corpul uman care va schimba actualele cărți de medicină. Află despre ce este vorba și cum a scăpat până acum acest detaliu cercetătorilor din domeniul anatomiei.
Cercetătorii au confirmat existența unui strat de mușchi în maxilarul uman care până acum a fost ocolit de cei care studiază anatomia. Acest nou mușchi este o a treia secțiune mai profundă a mușchiului maseter. Este cel mai proeminent mușchi al maxilarului. În mod obișnuit, reprezentat ca având doar două straturi, au existat suspiciuni bazate pe studiile pe animale că, de fapt, există mai mult în structura sa.
Cu toate acestea, până acum, încercările de a descrie acest lucru au fost contradictorii sau confuze. Printr-o analiză a mai multor cranii umane, dar și analiza asupra unui subiect viu, s-a stabilit că mușchiul maseter are într-adevăr trei secțiuni distincte, nu două.
„Această secțiune profundă a mușchiului maseter se distinge clar de celelalte două straturi în ceea ce privește cursul și funcția sa”, spune Szilvia Mezey, de la Departamentul de Biomedicină de la Universitatea din Basel din Elveția.
Denumirea Musculus masseter pars coronidea, sau secțiunea coronoidă a maseterului, a fost propusă pentru noul strat muscular de către cercetători, deoarece se atașează de procesul muscular (coronoid) al maxilarului inferior, osul mandibulei. Modul în care sunt aranjate fibrele musculare din Musculus masseter pars coronidea sugerează că noua bucată de anatomie descoperită joacă un rol important în menținerea stabilă a maxilarului inferior.
Oamenii de știință au mai descoperit un mușchi în corpul uman
Se așează mai sus de maxilar și mai aproape de acesta decât celelalte două straturi și este, de asemenea, de dimensiuni mai mici. În timp ce această a treia secțiune a fost discutată ocazional ca o posibilitate înainte, aici echipa a căutat-o în mod special și a putut să o identifice ca o entitate separată. Studiile anterioare au fost inconsecvente în observațiile și concluziile lor.
„Având în vedere aceste descrieri contradictorii, am vrut să examinăm din nou structura mușchiului maseter în mod cuprinzător”, spune Jens Christoph Türp, de la Centrul Universitar de Medicină Dentară de la Universitatea din Basel.
O combinație cuprinzătoare de tehnici, inclusiv disecția detaliată și scanări RMN au fost folosite pentru a contura poziția și funcția probabilă a stratului muscular. În toate cazurile studiate, partea coronoidală a maseterului a putut fi identificată. În timp ce alte mamifere au, de asemenea, mai mult de două straturi la acest grup muscular, nu este clar dacă vreunul este echivalent cu Musculus masseter pars coronidea.
Totuși, acest mușchi lipsește în cazul cimpanzeilor, astfel că ar putea să fie posibil ca acesta să fie prezent doar în cazul oamenilor. Cercetătorii au afirmat că vor studia acest lucru în viitor. Descoperirea înseamnă mai mult decât o actualizare a datelor deja existente. Astfel, după studii suplimentare, identificarea acestui strat muscular ar putea ajuta la diferite proceduri chirurgicale și tratamente terapeutice care implică maxilarul inferior.
„Deși, în general, se presupune că cercetările anatomice din ultimii 100 de ani nu au lăsat nicio piatră neîntoarsă, descoperirea noastră este un pic ca și cea a zoologilor care descoperă o nouă specie de vertebrate”, spune Türp.
Cercetarea a fost publicată în Annals of Anatomy.