Descoperire inedită în istoria Bibliei: schimbă tot ce știai despre religie și Iisus

de: Ozana Mazilu
21 12. 2021

Oamenii de știință au făcut o descoperire inedită ce schimbă cursul biblic al omenirii. Iată ce schimbă despre religie așa cum o știai.

Manuscrisele de la Marea Moartă, una dintre cele mai mari descoperiri din istoria lumii, au revoluționat istoria biblică. Într-o serie de peșteri de la Qumran, beduinii au dat în anul 1947 peste papirusuri care au putut reconstitui evenimentele petrecute în Palestina, între secolul al 4-lea î.Hr. și anul 135 d.Hr, conform Express.

Ce schimbă Manuscrisele de la Marea Moartă despre religie

Manuscrisele de la Marea Moartă au aruncat o nouă lumină asupra apariției creștinismului, al iudaismului și al relației dintre acestea. Mai multe descoperiri au fost făcute și în anii ’50 în vechile peșteri din Cisiordania, iar textele găsite erau depozitate în vase de ceramică sigilate.

Inițial, cercetătorii au fost sceptici asupra manuscriselor, dar datarea lor a respins orice acuzație de fals. S-a descoperit că aceste texte străvechi au fost create între secolul al II-lea î.Hr. și secolul I d.Hr., cu mai bine de două mii de ani în urmă.

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt acum păstrate la Ierusalim și sunt expuse în Muzeul Israel, fiind o colecție extraordinară de o mie de documente antice.

”Manuscrisele de la Marea Moartă sunt de departe cea mai importantă descoperire făcută vreodată în aceste locuri. Ele sunt cele mai vechi copii ale Vechiului Testament, pe care omenirea le deține”, a spus arheologul Danny Herman, care le-a cercetat timp de două decenii.

Pergamentele preced orice alt manuscris al Bibliei ebraice, cu o mie de ani și ne oferă o perspectivă unică asupra modului de viață de dinainte și din timpul vieții lui Iisus Hristos.

Cercetătorii de la University of Haifa, din Israel, au reușit să restaureze și să descifreze unul dintre ultimele pergamente încă netraduse. Colecția însumează aproximativ 900 de manuscrise antice și a fost însoțită de controverse încă de la descoperirea de acum mai bine de 70 de ani.

Fragmentele descoperite alcătuiesc circa nouă sute de scrieri și au aparținut sectei ascetice a esenienilor, care număra circa patru mii de membri.

Documentul a ajuns pe rafturile bibliotecii în jurul anului 1901

Scrierile conțin cea mai completă copie a cărții lui Isaia, texte de rugăciuni, interpretări biblice, fragmente de poezii, texte de înțelepciune, dar și o listă a tuturor locurilor funerare unde erau ascunse obiectele sacre și profane ce alcătuiau tezaurul Templului de la Ierusalim înainte de a fi distrus de către romani în anul 70 d.Hr.

În Cartea lui Enoh și Cartea Jubileelor este transmis un calendar aproape în întregime solar și total diferit de cel sacerdotal și de cel seleucid.

O altă descoperire remarcabilă a fost făcută în biblioteca John Rylands a Universității din Manchester, un fragment al unui papirus vechi de 1.500 de ani. El este considerat una dintre cele mai vechi amulete creștine din lume care au supraviețuit istoriei. De asemenea, face referiri la Iisus Hristos.

Documentul unic conține unele dintre primele referinte legate de Cina cea de Taină și „mana din cer”, potrivit Phys. Acesta este cel mai vechi document păstrat pentru a fi folosit la liturghia creștină Euharistia, care prezintă Cina cea de Taină, ca un talisman de protecție.

Așadar, amuleta scoate la suprafață detalii importante despre creștinismul timpuriu, la doar trei sute de ani de la convertirea împăratului roman Constantin la religia creștină.

Potrivit lui Robertei Mazza, cercetător la Institutul John Rylands, papirusul arată cum creștinii au adoptat practica egipteană antică de a purta amulete pentru a-i proteja împotriva pericolelor. Această practică de a scrie texte religioase pe bucăți de papirus a fost continuată de către creștini, care au înlocuit rugăciunile zeilor egipteni și greco-romani cu extrase din Biblie.