Decizia de ultimă oră a OMS: e vorba de obligativitatea vaccinării pentru milioane de oameni

de: Mădălina Bahrim
04 03. 2021

Organizația Mondială a Sănătății trage un puternic semnal de alarmă Guvernelor lumii. Experții solicită autorităților guvernamentală să nu condiționeze călătoriile internaționale (întrările și ieșirile din state), de vaccinare. „Nu cereți oamenilor să fie vaccinați”, solicită OMS.

Organizația Mondială a Sănătății spune, în raportul său epidemiologic săptămânal asupra pandemiei, că aeroporturile și punctele de trecere a frontierei nu trebuie să ceară oamenilor să fie vaccinați anti-Covid.

Nu poate fi condiționată călătoria de vaccinare, spun experții OMS.

Organizația subliniază faptul că încă nu se cunosc efectele reale și benefice ale vaccinului, atât asupra organismului beneficiarului, cât și în ceea ce privește influențarea contagiunii la nivel social.

„În prezent, poziția OMS este că autoritățile naționale și operatorii de transport nu ar trebui să introducă cerințe privind dovada vaccinării COVID-19 pentru călătorii internaționale ca condiție pentru plecare sau intrare, având în vedere că există încă necunoscute critice cu privire la eficacitatea vaccinării în reducerea transmisiei. În plus, având în vedere că există o disponibilitate limitată a vaccinurilor, vaccinarea preferențială a călătorilor ar putea duce la furnizarea inadecvată de vaccinuri pentru populațiile prioritare considerate cu risc crescut de boală COVID-19 severă”, a transmis Organizația, miercuri.

Concret, OMS spune că încă nu știm cât durează imunitatea dobândită prin vaccin, sau dacă vaccinul e eficient împotriva formelor uşoare ale bolii.

Totodată, OMS arată că „a acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19”.

„Călătorii internaţionali nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19”, atrage atenția OMS.

Ce recomandă OMS

Totuși, OMS vine și cu câteva indicații clare. Potrivit Organizației, persoanele din grupele vulnerabile și de risc, cele cu vârste de peste 60 de ani și persoanele cu boli cronice, să evite deplasările în țările cu risc epidemiologic ridicat.

” Protejați-vă pe dvs. și pe ceilalți de infecții, spălându-vă mâinile sau folosind frecvent o frecare pe bază de alcool și nu vă atingeți fața.

Virusul COVID-19 se răspândește în principal prin picături de salivă sau prin scurgeri din nas atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, deci este important să practicați și eticheta respiratorie (de exemplu, tușind într-un cot flexat)”, transmite OMS.