De ce Windows 7 a devenit, din cel mai popular sistem Microsoft, o problemă imensă

de: Răzvan Băltărețu
03 01. 2021

În ultimii 20 de ani, Microsoft a avut două sisteme de operare populare: Windows XP și Windows 7. Cel din urmă încă e folosit de-un număr imens de computere. Și asta nu poate însemna decât probleme de aici înainte.

Windows 10 a devenit, în urmă cu mai bine de un an, cel mai popular sistem de operare din lume. Dar Windows 7 n-a dispărut. Ba mai mult, e încă instalat pe aproape 100 de milioane de computer. Asta chiar dacă suportul pentru acesta a fost oprit complet.

Altfel spus, îl folosești cu toate riscurile aferente. Însă chiar și fără actualizări de securitate (sau de altă natură), mulți utilizatori încă n-au renunțat la el. Mai grav e însă că încă e folosit în structurile guvernamentale, în România și alte țări.

La final de 2020, conform unei analize United States Government Digital Analytics Program, peste 87% dintre computerele care accesau site-uri web în Statele Unite ale Americii foloseau Windows 10. Dar Windows 7 e încă folosit de circa 8,5% din utilizatorii activi. Windows 8 mai e folosit de 3,4% dintre utilizatori.

De ce nu ar trebui să folosești un sistem ca Windows 7

Indiferent că ai sau nu nevoie de ce oferă Windows 10, cel mai important câștig e că primești actualizări de securitate. Atât ca utilizator casnic, cât și la nivel de stat, actualizările de securitate presupun că ești într-o siguranță mai mare decât cu sisteme vechi. Mai ales că atacurile cibernetice s-au înmulțit și dezvoltat mai mult ca niciodată.

În 2017, am văzut cel mai bine ce înseamnă sisteme neprotejate cu atacul WannaCry. La începutul lui 2020, când Microsoft a oprit orice fel de suport pentru Windows 7, specialiști Kaspersky au explicat de ce e important să treci la ceva mai nou.

„[Dintre motivele stagnării avem] software care nu ar funcţiona pe cele mai recente versiuni ale sistemului de operare, motive economice sau obişnuinţa. Cu toate acestea, un sistem de operare vechi, fără patch-uri, reprezintă un risc major de securitate cibernetică. Costul unui incident poate fi semnificativ mai mare decât costul unei actualizări. Prin urmare, recomandăm utilizarea versiunii mai noi, care primește actualizări”, a detaliat Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager la Kaspersky.

Astfel, sunt trei ținte expuse: utilizatori casnici, utilizatori privați și cei din sistemul de stat.