De ce trebuie să dormi și cât, în funcție de vârstă: beneficiile somnului

de: Mădălina Bahrim
28 09. 2021

Somnul este o parte importantă a vieții noastre. Deși puțini oameni conștientizează și cunosc cu adevărat importanța somnului, adevărul este că, fără o perioadă de odihnă de calitate, nu am putea funcționa în condiții optime.

Cea mai mare greșeală pe care o facem cu toții, în relație cu organismul nostru, este să îl privăm de somn.

Numeroase cercetări dezvoltate de-a lungul timpului au certificat faptul ca somnul are o importanță deosebită și decisivă în calitatea vieții noastre. Somnul reglează funcții esențiale și este primul element care ne menține mintea agilă, crescându-ne puterea de concentrare și având, totodată, beneficii extraordinare asupra fizicului.

Nu e nevoie doar să dormi. Trebuie să știi cât și cum

Mulți dintre noi au impresia că, dacă dorm câteva ore, în orice condiții, organismul s-a odihnit. Nu ți se întâmplă, de fapt, de multe ori, să te trezești mai obosit decât erai înainte să adormi? Cu siguranță că, fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat cel puțion o dată în viață acest lucru. Nu e o problemă de sănătate, ci pur și simplu perioada de somn, sau condițiile în care se desfășoară acestea nu sunt tocmai prielnice și suficiente pentru tine.

Pentru a te bucura pe deplin de beneficiile somnului, trebuie să știi, în primul rând, cât timp trebuie să îi aloci. Majoritatea adulților au nevoie de 7 sau mai multe ore de somn de bună calitate, în fiecare zi, la un program regulat.

Cea mai mare nevoie de somn o au, însă, copiii și adolescenții. Copiii au nevoie de mai mult somn decât adulții, după cum urmează:

-Adolescenții au nevoie de 8 până la 10 ore de somn în fiecare noapte
-Copiii în vârstă de școală au nevoie de 9 până la 12 ore de somn în fiecare noapte
-Preșcolarii trebuie să doarmă între 10 și 13 ore pe zi (inclusiv pui un de somn)
-Copiii mici trebuie să doarmă între 11 și 14 ore pe zi (inclusiv pui un de somn)
-Bebelușii trebuie să doarmă între 12 și 16 ore pe zi (inclusiv pui un de somn)
-Nou-născuții trebuie să doarmă între 14 și 17 ore pe zi.

Ce beneficii are un somn odihnitor

Beneficiile pe care le poți donândi în urma unui somn ca la carte sunt numeroase. De exemplu, te poate ajuta să îți păstrezi greutatea corporală în limite sănătoase pentru tine, îți poate crește sistemul imunitar, deci, te vei îmbolnavi mai rar și îți va reduce riscul de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Totodată, un somn de calitate te va ajuta să reduci stresul și îți va îmbunătăți starea de spirit. Vei gândi mai limpede, îți va crește puterea de concentrare si de absorbție a informațiilor.

De ce nu poți dormi suficient și nu ai un somn de calitate

Dacă ai un program de lucru anormal, adică dacă muncești noaptea și ești nevoit să dormi ziua, e foarte probabil să te confrunți cu probleme legate de somn. Astfel, fie adormi cu dificultate, fie, deși dormi multe ore, te trezești tot obosit. E normal sa se întâmple așa, deoarece organismul tău are rimtul biologic dat peste cap.

Ai nevoie de un program normal, de un stil de viață sănătos, în care să dormi în mare parte a nopții. Dacă, totuși, acest lucru e imposibil de reușit pentru tine, ai grijă de sănătatea ta și încearcă să te odihnești activ, în timpul zilei. Mai exact, pe lângă somnul care trebuie realizat pentru a recupera nopțile pierdute, desfășoară activități recreative. Fă lucruri care îți plac, care te relaxează și îți conferă o stare de spirit bună. Poți citi o carte, poți vedea un film sau poți petrece timp de calitate alături de prieteni și familie. La fel de indicat este și să faci mișcare.

Pe lângă faptul că te va obosi și te va face să adormi mai repede, sportul ajută la eliberarea unor hormoni benefici în creier, iar ei vor reduce nivelul de stres și anxietate.

La fel de important este să acorzi o importanță deosebită alimentației. Încearcă să nu mănânci grăsimi nesănătoase și dulciuri noaptea. Consumă, dacă îți este foame, legume, alimente neprocesate.

În cazul în care nu ai un program care să îți solicite nopțile, dar tot nu poți dormi bine, e posibil să fie din alte cauze. Printre cele mai frecvente motive din cauza cărora oamenii nu reușesc să aibă un somn de calitate se numără:

Stresul sau anxietatea
-Durerea
-Anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi arsurile la stomac sau astmul
-Unele medicamente
-Cofeina (de obicei din cafea, ceai și sifon)
-Alcoolul și alte droguri
-Tulburări de somn netratate, cum ar fi apneea de somn sau insomnia.

Tulburările de somn pot cauza multe probleme diferite. Reține că este normal să aveți probleme cu somnul din când în când. Persoanele cu tulburări de somn întâmpină, în general, aceste probleme în mod regulat.

De asemenea, oricât ar părea de nesemnificativ, pentru un somn de calitate e important și mediul ambiental. Ai grijă ca dormitorul tău să fie bine aerisit înainte de culcare și evită parfumurile puternice în încăpere. Evită, de asemenea, luminile puternice și optează pentru lumi intime, de preferat de tipul lampadarelor, veiozelor sau luminile în perete, în culori neutre, calde.

La fel de important este să investești în lenjerii confecționate din materiale de înaltă calitate, cum ar fi bumbacul. Ele îți vor absorbi transpirația și vor permite pielii să respire, pentru ca tu să nu resimți niciun disconfort pe timpul nopții.

În cele din urmă, asigură-te că nu mai folosești niciun dispozitiv cu ecran înainte de culcare. Experții recomană să ne stingem telefoanele și televizoarele înainte cu 30 de minute de a intra în pat. Înlcouiește telefonul sau televizorul cu o carte, vei simți cum adormi mult mai relaxat.

Ai putea, de asemenea, pentru a scăpa de tentație, să alegi să muți televizorul din camera de dormit. Poți pune în locul lui o mică bibliotecă. Astfel, fără să îți dai seama, îți vei face și timp pentru lectură și vei reuși să te odihnești activ, înainte de a adormi. Fără îndoială, somnul tău va fi de calitate reușind să te detașezi și relaxezi înainte de a adormi!