De ce nu ar trebui să fierbem de vii homarii, caracatițele și crabii. Explicația cercetătorilor

de: Iulia Kelt
04 12. 2021

Un studiu inițiat de guvernul britanic arată că homarii, caracatițele și crabii sunt ființe capabile de a simți durerea, exact ca oricare alta.

Acest studiu a demonstrat că, în ciuda a ceea ce se credea (mai bine zis a ignoranței), cefalopodele și decapodele au simțuri, astfel că ele nu ar mai trebui fierte de vii, așa cum se întâmpla până de curând.

Sepiile, caracatițele, calamarii, crabii, homarii și racii vor beneficia de protecție

În urma studiului, o serie de ființe marine au fost trecute pe lista celor care pot simți durerea, asemenea altor ființe. Pe această lista se află acum caracatițele, calamarii, sepiile, crabii, homarii și racii. Acestea vor beneficia de protecția legii care se referă la bunăstarea animalelor, astfel că bucătarii nu vor mai avea voie să le fiarbă de vii fără să încalce legea.

„Legea privind bunăstarea animalelor oferă o garanție crucială că bunăstarea animalelor este luată în considerare în mod corect atunci când se elaborează noi legi. Știința este acum clară și spune că decapodele și cefalopodele pot simți durerea și, prin urmare, este corect să fie acoperite de această legislație vitală”, a declarat ministrul britanic al Bunăstării Animalelor, Lord Zac Goldsmith.

Raportul oamenilor de știință a gravitat în jurul acestor animale, întrucât, în momentul de față, se știu foarte puține lucruri despre ele. Dacă în cazul calamarilor sau a sepiilor, dovezile existenței simțurilor au fost mai puține, în cazul celorlalte, lucrurile au stat mult mai clar, caracatițele fiind, de departe, cele mai aproapiate de ceea ce numim „uman”.

În ciuda faptului că cele două specii nu sunt structurate la fel, caracatițele au mai multe în comun cu oamenii decât s-ar putea crede. Documentarul Netflix „My Octopus Teacher” demonstrează că aceste ființe au o capacitate uluitoare de învățare sau de rezolvare a problemelor simple. În plus, se spune că ele pot și visa.