De ce îți vei alege următorul job în funcție de confortul psihologic: sănătatea mintală, vitală

de: Alexandru Puiu
25 02. 2021

Pandemia a adus în centrul atenției o serie de afecțiuni psihologice pe care, în alte condiții, le-ai fi neglijat. Partea fascinantă este că interesul pentru sănătate mintală nu pare să mai plece nicăieri.

Angajatorii au început să fie din ce în ce mai conștienți în ultimul an de sănătatea mintală și confortul psihologic al angajaților. În contextul în care aceste particularități au consecințe pe partea de performanță, eficiență și abilitate de colaborare în echipă, par să fie imposibil de neglijat. Mai mult decât atât, oamenii tind să-și aleagă viitorul job în funcție de respectul companiei pentru aspectele mentale ale locului de muncă.

În momentul în care linia dintre viața personală și cea profesională este din ce în ce mai încețoșată, starea psihologică are de suferit. În mediul antreprenorial, de exemplu, aproximativ 72% dintre oamenii de afaceri sunt afectați direct sau indirect de diverse probleme ce țin de sănătatea mintală. Aceasta este concluzia îngrijorătoare a unui studiu realizat de Institutul Național pentru Sănătate Mintală din UK, conform eu-startups.com.

Dincolo însă de oamenii din vârful piramidei organizaționale dintr-o companie, aceeași analiză menționează până la 48% dintre cei care nu sunt antreprenori suferă și ei de aceleași probleme emoționale. Partea bună este că, dacă în urmă cu un deceniu aceste particularități erau cu ușurință trecute cu vedere, acum, lucrurile s-au mai schimbat.

Calvin Benton este fondator al firmei Spill, un startup care vrea să vină cu soluții pentru companii prin care să ajute angajații să își gestioneze mai bine probleme emoționale. În opinia sa, sănătatea mintală tinde să devină o prioritate globală pentru toți cei care vor să-și ducă afacerea în spate, dar și să-și încurajeze angajații să-și facă treaba cât mai bine.

“Cu multe produse tradiționale de sprijin pentru sănătatea mintală, există o serie de bariere care deseori îi împiedică pe oameni să primească sprijin, cu excepția cazului în care se află într-un moment de criză. Listele de așteptare, prețurile ridicate ale clinicilor private, birocrație, toate aceste lucruri fac să fie tot mai greu pentru cei ce se confruntă cu o sănătate mintală șubredă”, spune Calvin Benton.

În opinia sa, organizațiile care acordă prioritate siguranței psihologice și bunăstării angajaților reușesc să atragă și să-și mențină angajații buni mai mult timp. ”Cred că am avut de-a face și cu un efect puternic al pandemiei atunci când vine vorba de cererea crescută de a oferi sprijin pentru probleme emoționale, în această perioadă. Dar dacă ne uităm la datele adunate în ultimii 10 ani, de la rata episoadelor depresive până la apariția epuizării (burnout) în comparație cu numărul angajaților care se declară satisfăcuți și fericiți, se pare că a existat o tendință descendentă. În opinia mea, pandemia a fost un catalizator pentru ca mai mulți oameni să caute sprijin pentru sănătatea mintală, dar cererea de bază pentru aceasta a apărut cu mult timp în urmă”, atrage atenția fondatorul Spill.

Iar în cazul în care crezi că sănătatea emoțională poate fi neglijată în afacerea ta, un raport Monitor Deloitte a estimat că sănătatea mintală slabă a angajaților generează costuri suplimentare companiilor din sectorul privat în valoare de peste 1.700 de euro pe angajat, pe an. Motivul este simplu. O afecțiune emoțională atrage de obicei probleme ce țin de absenteism, productivitate scăzută sau organizarea defectuoasă a personalului.

„Cred că, în cinci ani, angajații vor alege locuri de muncă în funcție de starea pe care le-o va transmite locul și echipa în care trebuie să lucreze și în funcție reputației companiei de a crea un mediu psihologic bun, înainte de beneficiile salariale. Toți suntem oameni cu minte și sentimente, iar fundamentele psihologice pe care le dorim de la muncă – să fim auziți, recunoscuți, căutați, recompensați și provocați – vor fi mai importanți ca niciodată”, este previziunea la care se aruncă Benton și e foarte probabil să aibă dreptate.