Dacă faci cumpărături din afară, trebuie să știi asta: se întâmplă de la 1 iulie
Trebuie să știi că, începând de la data de 1 iulie 2021, se vor aplica noi reglementări privind TVA-ul perceput pentru cumpărăturile online din afara Uniunii Europene. Concret, la data de 1 iulie vor intra în vigoare modificările Directivei 2006/112 privind sistemul comun al TVA (Directiva TVA). Această Directivă implementează noile reguli în materie de TVA referitor la prestările de servicii B2C, vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe și vânzările intracomunitare de bunuri la distanță.
UE modernizează aplicarea taxei pe valoare adăugată (TVA) in tranzacțiile transfrontaliere de comerț electronic. Noile reguli de TVA pentru comerțul electronic in UE sunt potrivite pentru o piață unică digitală: mai echitabile, mai simple și mai rezistente la fraudă.
În calitate de consumator din UE, nu trebuie să faci nimic în mod direct și nu este nevoie să îți schimbi obiceiurile sau locurile în care faci cumpărături. Totuși, este important să știi că, începând cu 1 iulie 2021, scutirea de TVA pentru importul de bunuri a căror valoare nu depășește 22 EUR va fi eliminată.
Prin urmare, TVA va fi datorata pentru toate bunurile importate în UE. Astfel, bunurile importate din afara UE nu mai au un tratament preferențial în ce privește TVA, comparativ cu bunurile achiziționate din interiorul UE.
Concret, de la 1 iulie 2021, TVA la import va fi datorată la importul de bunuri în UE, indiferent de valoarea transportului. Expedierile cu o valoare de până la 150 euro inclusiv vor rămâne scutite de taxe de import.
Când vinzi produse din afara UE clienților care nu depun o declarație de TVA, trebuie să declari TVA de la 1 iulie 2021 în țara UE în care sosesc mărfurile. De exemplu, atunci când livrezi produse din Taiwan prin magazinul dvs. web direct către consumatorii din Belgia, trebuie să plătești TVA belgiană la această livrare.
Principalele modificări legislative care intră în vigoare de la 1 iulie
-pragul existent pentru vânzările intracomunitare de bunuri la distanță va fi eliminat și înlocuit cu un nou prag, de 10.000 EUR, aplicabil la nivelul Uniunii Europene, sub care prestările de servicii TBE și vânzările intracomunitare de bunuri la distanță pot rămâne supuse TVA în statul membru unde este stabilită persoana impozabilă care prestează serviciile TBE respective sau unde se află bunurile respective la momentul în care începe expedierea sau transportul acestora;
-scutirea de TVA la importul de loturi mici cu o valoare de până la 22 EUR va fi eliminată și va fi creat un nou regim special pentru vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe cu o valoare intrinsecă care nu depășește 150 EUR, care va fi denumit ghișeul unic pentru importuri (Import One Stop Shop – IOSS);
-se vor introduce reguli speciale pentru platformele de tip marketplace, care facilitează livrările de bunuri prin utilizarea unei interfețe electronice online. Acestea vor fi considerate, în scopuri de TVA, a fi primit și furnizat bunurile în cauză („furnizor presupus”);
-se vor introduce noi cerințe privind păstrarea înregistrărilor pentru întreprinderile care facilitează livrarea de bunuri și prestarea de servicii prin utilizarea unei interfețe electronice, inclusiv în cazul în care interfața electronică nu este un furnizor presupus.
-se vor introduce măsuri de simplificare pentru vânzările la distanță de bunuri importate în loturi care nu depășesc 150 EUR, în cazul în care nu se utilizează IOSS (regimuri speciale);
Noile reglementări sunt deosebit de importante pentru România, în condițiile în car, potrivit unui studiu realizat de iSense Solutions pentru GPeC, o treime dintre români preferă să facă cumpărături online din magazinele din China (27%), statele membre ale UE (23%) și SUA (4%).