Dacă ai firmă, trebuie să știi asta: cum vei lucra cu statul român, de acum înainte

de: Mădălina Bahrim
10 08. 2021

Dacă deții o firmă în țara noastră, trebuie să știi că, începând cu luna septembrie, se vor aplica noi măsuri privind facturarea.

Concret, din septembrie 2021, va intra în vigoare sistemul E-Facturare. Noul sistem presupune că agenții economici din țara noastră vor utiliza un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca şi descărca facturile pe care le emit în relaţia cu instituțiile publice.

Prim-ministrul Florin Cîțu a vorbit deja despre E-Facturare.

Florin Cîțu speră ca E-Facturare să ajute economia românească

Luni, premierul Florin Cîțu a oferit detalii despre acest sistem, pe care îl consideră esențial în dezvoltarea României, a mediului de business și a performanței instituțiilor statului.

De asemenea, primul ministru speră că noul sistem de facturare electronică va contribui la majorarea veniturilor la bugetul de stat, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Italia.

„E-Facturare. Așa cum am promis, introducem facturarea electronică între firme. Din septembrie 2021, agenții economici vor utiliza un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca și descărca facturile pe care le emit în relația cu instituțiile publice. Măsura va fi implementată de Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informaţii Financiare, în cadrul unui program pilot”, a scris Florin Cîţu, luni, pe Facebook.

Un alt beneficiu al noului sistem, pe care îl prezintă premierul, constă în eficiență și predictibilitate în cheltuirea banilor de către instituțiile publice.

„Implementarea sistemului obligatoriu de facturare electronică atât între agenții economici și instituțiile publice, cât și în relațiile dintre agenții economici va însemna: eficiență și predictibilitate în cheltuirea banilor de către instituțiile publice; creșterea veniturilor colectate la bugetul național.

Odată cu operaționalizarea sistemului de facturare electronică în domeniul achizțiilor publice, România se aliniază standardelor europene din domeniu”, a mai explicat Florin Cîţu.

În Ministerul Finanțelor se lucrează la acest proiect încă din anul 2018, potrivit datelor oficiale furnizate de instituțiile statului implicate.