Cum să pornești mașina, dacă bateria este complet descărcată. 2 metode care vor avea succes

de: Mădălina Bahrim
30 06. 2021

Chiar dacă ești un șofer experimentat, se poate întâmpla să rămâi fără baterie la mașină. În acest caz, trebuie să știi cum poate fi pornită mașina, dacă ai bateria complet descărcată.

În situația în care uiți farurile aprinse, sau radioul, pentru o perioadă lungă de timp, riști să te trezești că bateria ți se descarcă complet.

Prin urmare, nu vei putea pleca cu mașina, fără să reîncarci bateria. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să cunoști câteva metode eficiente de a reîncărca bateria.

Nu îți face griji, procedeul nu este deloc complicat.

Cum pornești mașina, dacă ai bateria descărcată. Iată 2 metode eficiente

1. Una dintre metode presupune să îți reîncarci bateria de la bateria unei alte mașini. Pentru a realiza acest lucru e nevoie să îți iei câteva măsuri de precauție.

În primul rând, trebuie să te documentezi cu privire la autovehiculul tău, pentru că există unele modele care nu pot fi pornite de la o altă baterie.

De asemenea, trebuie să porți mănuși de cauciuc și ochelari de protecție, să nu atingi cu mâinile goale firele de alimentare și bornele bateriei, dar nici i piesele metalice ale caroseriei mașinii, cât timp se află în alimentare.

Cel mai important lucru e că ai nevoie de fire de alimentare, iar acestea să fie într-o stare perfectă de funcționare.

Dacă ai urmat acești pași, trebuie să aliniezi cele două mașini astfel încât cablurile să ajungă lejer de la o baterie la cealaltă, dar fără ca vehiculele să se atingă între ele.

În cazul în care ai o mașină automată, trebuie să poziționezi selectorul de viteze la modul “Parcare” (Park), iar la cele cu transmisie manuală – în “Punctul Mort” (Neutral).

Mașina ta, cu baterie descărcată, trebuie să fie oprită, iar frâna trebuie trasă la ambele mașini, ca măsură de precauție.

Următorul pas pe care trebuie să îl faci este să identifici corect bornele bateriei. În general, borna pozitivă este de obicei mai mare și este marcată cu “POS” sau “+”, iar cea negativă – cu “NEG” sau“.

Clema roșie trebuie conectată la borna pozitivă a bateriei descărcate, iar a doua clemă roșie la borna pozitivă a mașinii-donatoare. De asemenea, o clemă neagră se conectează la borna negativă a bateriei mașinii-donatoare, iar a doua clemă neagră se fixează la piesa metalică nevopsită a vehiculului cu bateria descărcată.

În general, o conectare de 10-20 de minute este suficientă pentru a încărca bateria.

2. A doua metodă de pornire a unei mașini cu bateria descărcată nu presupune să ai nevoie de o altă mașină. Totuși, vei avea nevoie de un robot de pornire auto.

Pe piață se găsesc mai multe astfel de dispozitive și e indicat să păstrezi la îndemână unul, pentru că nu știi niciodată când ți se termină bateria la mașină.

Conectarea robotului se realizează mult mai simplu. E nevoie doar să conectezi cablul roșu la borna pozitivă a bateriei tale descărcate. De asemenea, cablul negru se conectează la borna negativă a bateriei tale.

În pasul următor, trebuie să introduci conectorii celorlalte capete ale cablurilor în ieșirile corespunzătoare de pe dispozitivul portabil de pornire.

Mai trebuie doar să setezi modul de pornire al robotului și să îl conectezi.

Acum poți porni motorul și poți pleca liniștit la drum.