Cum poți beneficia de educație financiară GRATIS, în România

de: Mădălina Bahrim
17 11. 2021

Educația financiară este vitală într-o societate dezvoltată. Tinerii trebuie să invețe să-și gestioneze corect banii și resursele financiare, pentru a putea prospera în plan economic. Din nefericire, sunt rare ocaziile în care românii pot beneficia de cursuri gratuite de educație financiară, din acest motiv ele merită promovate, atunci când apar.

Trebuie să știi că peste 680 de școli și licee beneficiază, anul acesta, de instruire gratuită în educație financiară, datorită cadrul programului derulat de Junior Achievement (JA) România cu susținerea Raiffeisen Bank.

Mai exact, peste 38.000 de elevi și 1.400 de profesor vor lua lecții despre ce înseamnă educația financiară și vor învăța tehnici și sfaturi utile despre managementul banilor și resurselor financiare.

Program inedit în România

Conform organizatorilor, scopul programului este de a forma abilități și comportamente responsabile necesare gestionării banilor prin economisire, investiții sau utilizarea instrumentelor financiare, iar activitățile propuse în cadrul acestuia au la bază abordarea learning by doing, în care primează exemplele, studiile de caz și exercițiile de lucru în echipă, pentru argumentare și luarea deciziilor.

Participanții vor dispune de toate resursele necesare deprinderii tehnicilor utile în acest domeniu, deoarece activitățile au la bază un kit educațional gratuit, adaptat învățării hibride – la școală și online –, care include materiale tipărite și resurse digitale interactive disponibile pe platforma de e-learning JA Inspire.

„Elevii participă cu plăcere și interes la activitățile de educație financiară, pentru că astfel au ocazia să se regăsească în situații concrete de viață, să se exprime și să facă asocieri cu lucruri din viața lor.

Învață, jucându-se, să își gestioneze fondurile proprii. Astfel de activități pot fi considerate oportunități extraordinare pentru elevi, iar implementarea la clasă aduce noutăți în bagajul informativ al copiilor, dar și în abilitățile lor pentru viață.” – Profesor, Școala Gimnazială Teodor V. Stefanelli, Câmpulung Moldovenesc

De asemenea, anul acesta, programul de formare oferă profesorilor participanți posibilitatea dezvoltării și exersării de competențe pentru utilizarea instrumentelor de planificare financiară personală și a unei afaceri. Programul de formare este acreditat de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților.

România – pe ultimul loc din UE la gradul de educaţie financiară

România ocupă de ani buni ultimele locuri ale clasamentelor privind educația financiară. Mai mult de o treime dintre români cred că nu sunt pricepuţi să-şi gestioneze banii, dar foarte puțini apelează la experți care să-i sfătuiască și, de obicei, își administrează finanțele după ureche sau după instinct.

Această modalitate de acțiune este mai mult decât păguboasă, atrag atenția specialiștii, care îi sfătuiesc pe oameni să țină cont de sfaturile și părerile avizate și să nu-și asume decizii prea riscante în plan financiar, înainte de a face o analiză temeinică.