Cum poți afla dacă vei suferi de demență: fii atent la acest simptom

de: Mădălina Bahrim
27 09. 2021

Cu siguranță că bolile legate de creier sunt mult mai grave decât afecțiunile celorlalte organe. Probabil că nu poate fi nimic mai rău decât să suferi de o boală care nu te lasă să îți amintești cine ești sau îți schimbă radical comportamentul și nu-ți mai permite să judeci clar. Demența este una dintre afecțiunile cele mai înspăimântătoare, dar, din fericire, cercetătorii au ajuns să o cunoască destul de bine.

Recent, s-a descoperit un nou simptom care ar trebui să tragă semnalul de alarmă fiecăruia dintre noi, pentru a ajunge în timp util la medicii specialiști și a beneficia de un tratament adecvat.

Cercetătorii de la Universitatea din Paris au lucrat la un studiu elaborat, timp de 27 de ani, iar concluziile lor sunt acelea că există o legătură clară dintre durerea din corp și demență.

Ce legătură are durerea cu demența

Cercetătorii susțin ferm că, atât durerea cronică, cât și demența provoacă schimbări în creier care pot afecta sănătatea acestuia.

Potrivit oamenilor de știință, numeroase persoane suferă de demență, dar, simultan, și de durere cronică. Totuși, încă este neclar dacă durerea cronică este cea care provoacă demența sau dacă ea e un simptom al demenței. De asemenea, ar putea să existe și varianta în care cele două sunt asociate.

Oamenii de știință spun că persoanele care acuză dureri cronice ajung să primească un diagnostic de demență în aproximativ trei ani.

Totuși, concluzia larg acceptată de cercetători este aceea că durerea cronică este un simptom precoce care anunță boala, nu o cauză care declanșează demența.

Prin urmare, oamenii trebuie să acorde o importanță deosebită tuturor simptomelor de durere cronică pe care le acuză și să nu ezite în a trece pragul medicilor, ca să investigheze cauzele și să caute, din timp, tratamentele adecvate care pot întârzia debutul bolii, pot ameliora simptomele sau chiar pot aduce vindecarea.