Cum ne afectează pe toți deprecierea leului. Cumpărarea unui apartament a devenit un business foarte păgubos

de: Mădălina Bahrim
07 09. 2021

Leul românesc traversează o perioadă caracterizată de deprecieri succesive. În fața euro, moneda noastră națională pare din ce în ce mai mică și neajutorată. Din nefericire, evenimentele de la cursul valutar ne afectează și pe noi, în mod direct.

Achiziționarea unui apartament, în această perioadă de deprecieri semnificative ale leului în fața euro, poate fi o afacere foarte păguboasă pentru proaspeții proprietari.

Practic, un apartament cu două camere scos la vânzare cu 70.000 de euro costă la începutul lunii septembrie cu patru salarii minime pe economie (5.600 de lei) mai mult decât la începutul anului 2021, arată o analiză Europa Liberă.

Cu alte cuvinte, dacă ne-am raporta la valoarea sa în lei din 2016, doar din diferența de curs valutar s-ar putea cumpăra o Dacia Logan nouă (7.000 de euro), la prețul minim actual al acestui model. În septembrie 2016 un euro costă 4,45 lei, cu 50 de bani mai puțin decât în septembrie 2021.

Devalorizarea leului te lasă fără bani în buzunar

Nu doar românii care fac achiziții de ordinul zecilor de mii de euro sunt afectați de deprecierea masivă a leului nostru. Afectați sunt absolut toți cetățenii, iar explicația este foarte simplă.

Inclusiv facturile pe care le plătim lunar sunt raportate în euro, la fel și costul facturii la telefonie și internet. Chiriile sunt și ele raportate la cursul valutar. Prin urmare, tot ceea ce consumăm se raportează la euro, iar când moneda națională își pierde din valoare, cu toții pierdem bani, spun analiștii economici.

Mai mult decât atât, România este un puternic importator. Majoritatea alimentelor de larg consum de pe rafturile magazinelor noastre sunt venite din străinătate, la prețuri în euro.

Astfel, creșterea euro în fața leului românesc are efecte în lanț asupra bugetului familiilor din țara noastră, care trebuie să suporte costuri mai mari pentru aproape toate bunurile, alimentele și serviciile de care se bucură.

„Importurile sunt mai mari decât exporturile și suntem singura țară din regiune care are deficit. Celelalte au surplusuri comerciale. Iar deficitul nostru nu e mic, e chiar foarte mare și în creștere. Avem o situație de dezechilibru extern, dublată de deficitul bugetar mare. Noi, spre deosebire de celalte state din Europa Centrală și de Est, avem deficite bugetare mari. Acesta este un motiv fundamental pentru care cursul se depreciază de câțiva ani de zile”, a precizat Ionuț Dumitru.