Cum au ajuns minciunile despre 5G să se răspândească în aproape toate colțurile lumii

de: Ciprian Ioana
25 01. 2021

Pandemia de coronavirus a venit la pachet cu multe frici și anxietăți, provocate de noua situație. Unele, însă, sunt doar frici imaginare, cum e cea referitoare la antenele 5G.

De când a izbucnit pandemia de coronavirus, pe internet s-a răspândit un val de teorii ale conspirației. S-a vorbit despre antenele 5G care ar răspândi virusul, despre ciparea populației, despre un plan al ocultei mondiale, despre implicarea lui Bill Gates și multe altele din aceeași zonă.

Vocile raționale, ale experților, ale medicilor au fost reduse la tăcere și acoperite de zgomotul creat de cei care răspândeau, în cunoștință de cauză sau nu, teorii aberante despre pandemie. Ca orice minciună sau informație alarmistă, totul s-a propagat mult mai repede.

Un studiu publicat recent în Journal of Medical Internet Research arată, de exemplu, că mitul despre 5G a fost cel care s-a răspândit cel mai rapid, mult mai rapid decât alte teorii ale conspirației. E o tehnologie necunoscută de mulți și atunci interesul acordat unor astfel de teorii a fost extrem de mare.

Minciunile despre 5G, efectul bulgărelui de zăpadă

O minciună rostogolită intens și care ajunge la tot mai mulți oameni poate deveni, la un moment, adevăr, zice o vorbă. Cam așa a fost și cu tehnologia 5G. Deși experții susțin că nu-i nimic mai mult decât un pas înainte făcute – la fel cum s-a întâmplat cu tranziția de la 3G la 4G – au existat mulți care au crezut și încă mai cred că antenele răspândesc virusul.

Greu de înțeles, în condițiile în care mulți dintre cei care cred acest lucru neagă, de fapt, existența virusului.

Studiul amintit arată că fake news-urile despre pericolele tehnologiei 5G și legăturile sale cu coronavirusul s-au răspândit online și pe rețelele de socializare încă de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri se referă la antenele de telefonie din Marea Britanie, arse de un grup restrâns de persoane după ce au crezut că acestea sunt de 5G și că așa vor stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Există câteva mituri rostogolite intens în social-media și nu numai. Informații care, evident, nu-s demonstrate și sunt negate de experți:

  • consumul de alcool, în special vin, crește imunitatea la COVID-19;
  • expunerea la soare previne răspândirea COVID-19 sau este mai puțin probabil să se răspândească în zone calde și însorite;
  • remedii casnice pot preveni sau vindeca COVID-19;
  • COVID-19 se răspândește prin rețele celulare 5G

Folosind Google Trends, echipa de cercetători a urmărit frecvența cu care termenii-cheie s-au popularizat în opt țări diferite: Nigeria, Kenya, Africa de Sud, SUA, Marea Britanie, India, Australia și Canada.

5G, Bill Gates și oculta mondială

Studii efectuate anul trecut făceau referire și la Bill Gates. Prin intermediul fundației pe care o conduce, s-a implicat în multe campanii umanitare. De asemenea, a donat sume uriașe pentru dezvoltarea unor tratamente care să combată cele mai grave boli cu care se confruntă omenirea. Pune și acum umărul masiv la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirus.

Mulți, însă, nu-l văd un filantrop ci, din contră, ca pe un păpușar al acestei crize. Se crede că a contribuit la apariția acestei crize tocmai pentru a veni apoi cu un vaccin și pentru a se îmbogăți și mai tare.

OMS arată clar că virusurile nu se răspândesc prin undele radio sau prin rețelele mobile. Nu există nicio legătură între răspândirea coronavirus și rețelele 5G, mai ales că în multe țări în care a apărut virusul nu există astfel de rețele 5G. Boala COVID-19 este răspândită de persoanele infectate prin strănut sau tușit. De asemenea, oamenii se pot infecta dacă ating suprafețe pe care se află virusul și mai apoi își duc mâna la ochi, nas sau gură.