Cum arată viitorul muncii în viziunea Microsoft și de ce-și cheamă angajații la birou, în ciuda pandemiei

de: Ciprian Ioana
22 03. 2021

Microsoft a fost printre primele companiei care și-au încurajat angajații să muncească de acasă. Totuși, forțează un sistem hibrid.

Microsoft e una dintre cele mai mari companii ale lumii. A experimentat mai multe soluții neconvenționale în piața muncii, testând chiar programul de lucru de 4 zile pe săptămână. Cum era normal, odată cu pandemia, și-a lăsat angajații să lucreze de acasă.

Dar vede, totuși, loc de un sistem hibrid.

A anunțat că-și redeschide parțial sediile de birouri din Redmond și Seattle, sediile principale ale companiei, la sfârșitul acestei luni. Se întâmplă pe 29 martie, dar lasă loc de câteva abordări extrem de flexibile.

Microsoft își cheamă angajații și la birou

Microsoft nu vede prea curând revenirea la birou, în contextul pandemiei, dar își dorește să nu lase birourile goale. Așa că insistă pentru un sistem hibrid. Iar viitorul va fi numai în direcția asta, după cum vezi în acest video:

Microsoft vrea să-și redeschidă cele două sedii de birouri pe 29 martie, dar insistă că e vorba de o reluare parțială a activității. 20% dintre angajații companiei s-au întors deja la muncă într-un sistem adaptat crizei sanitare pe care o traversăm.

Compania fondată de Bill Gates spune că-și va ajusta politicile în funcție de deciziile luate de autoritățile din fiecare țară în care are sedii de birouri. Strategia arată cam așa:

Microsoft are o strategie în șase pași, ultimul reprezentând reluarea activităților la birou pentru toți angajații. Deocamdată, redeschiderea parțială a sediilor de birouri de la sfârșitul lunii martie reprezintă etapa a patra.

Pe lângă direcția propriu-zisă a companiei, Microsoft și-a adaptat serviciile și-n funcție de pandemie. Caută să vină, împreună cu Oracle, cu soluții digitale de gestionare a situațiilor în care măsurile se relaxează. Cele două companii și-au dat mâna pentru a crea ”pașapoarte de vaccinare”, astfel încât oamenii să poată dovedi că au fost imunizați.

În acest context s-a format o coaliție din mai multe companii din domeniul tech și cel medical.

“Pentru o anumită perioadă de timp, majoritatea dintre noi va trebui să demonstreze fie testarea negativă a COVID-19, fie vaccinarea. Asta se va întâmpla fie că urci într-un avion și mergi într-o altă țară, fie că mergi la muncă, la școală, la magazin, la concerte live sau evenimente sportive”, a declarat pentru The New York Times dr. Brad Perkins, șeful medical al Commons Project Foundation.

Vaccination Credential Initiative (VIC) e o coaliție formată din companii mari, organizații de sănătate și organizații nonprofit, inclusiv Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems și Clinica Mayo, care a anunțat că lucrează împreună pentru a crea un pașaport digital de vaccinare.