Cum ar fi să trăiești în spațiu? Acest fost buncăr nuclear oferă șansa astronauților aspiranți

de: Ozana Mazilu
24 02. 2021

În încercarea de a investiga cum oamenii pot face față mai bine călătoriilor spațiale, un grup de astronauți aspiranți reconstituie în prezent o misiune lunară într-un fost buncăr nuclear din nord-vestul Poloniei.

Benjamin Pothier, în vârstă de 46 de ani, un om de știință din Franța, care conduce experimentul de două săptămâni, spune că lockdown-urile constante ale pandemiei au fost un antrenament bun pentru acest exercițiu. În prezent, el locuiește în „modul” cu alți cinci indivizi, timp de două săptămâni.

Ei trăiesc din alimente liofilizate, nu au acces la lumina naturală și trebuie să facă o oră de exerciții obligatoriu în fiecare zi. Pothier spune, din limitele buncărului Lunares, că munca pe care o fac acolo este „extrem de utilă dacă vom face o bază umană pe Marte și pentru următoarea noastră aterizare lunară, care va avea loc în 2024 ca parte a programului Artemis III”.

El continuă: „Este cu adevărat important să efectuăm astfel de experimente aici pe Pământ și să simulăm cât mai multe aspecte ale misiunilor spațiale. Am luat parte la multe dintre aceste studii, inclusiv la un experiment de izolare efectuat de Agenția Spațială Europeană într-un habitat NASA din Hawaii pre-Covid-19. Fără îndoială, aceste exerciții sunt cel mai bun mod de a vedea cum se descurcă oamenii în astfel de medii, cu o interacțiune limitată cu alți oameni și într-un spațiu limitat, privind impactul psihologic și fizic”.

Ai putea să locuiești în acest fost buncăr nuclear?

El spune că aceste caracteristici oferă, de asemenea, un fond util de date pentru cercetătorii din discipline atât de diverse precum studiile nutriționale și alimentare, psihologia, comportamentul uman, biomecanica, neurologia etc.

Unul dintre principalele lucruri pe care Pothier și echipa sa îl urmăresc în timpul misiunii lor este de a reduce risipa de apă, deoarece acest lucru este deosebit de important dacă ar fi să ne punem bazele pe Marte. Ei investighează modul în care apa cenușie de la dușuri și chiuvete poate fi filtrată și refăcută pentru lucruri precum spălarea toaletei și udarea plantelor.

„Locuind în apartamentele noastre confortabile, nu ne dăm seama câtă apă folosim în viața noastră de zi cu zi. Dar aici în buncăr, fiecare metru cub de apă este prețios și asta îți schimbă perspectiva”, adaugă el.

Cea mai mare diferență față de o misiune spațială este că echipa Lunares nu trăiește în gravitație zero. Dar petrece câteva ore pe zi purtând costume spațiale, în timp ce vizitează o zonă adiacentă, care este plină de moloz și praf, simulând suprafața lunii. Costumele spațiale au o jumătate inferioară rigidă, astfel încât mișcările sunt restricționate, similar cu modul în care ar fi când mergem în spațiu.

În timp ce se află „pe suprafața lunii”, echipa testează diverse echipamente de robotică pentru a vedea ce evoluții viitoare ar putea fi făcute. Până acum, spune Pothier, nu au existat tensiuni în cadrul grupului și s-au adaptat bine la casa lor temporară. O zi tipică în buncăr începe cu un apel de trezire la 7:30 dimineața, o sesiune de yoga dimineața, un castron consistent cu terci liofilizați, urmat de mai multe controale medicale privind frecvența cardiacă, greutatea și tensiunea arterială.

La ce îi ajută acest experiment

„Acestea sunt apoi urmate de efectuarea de experimente care urmăresc rezistența și stabilitatea aderenței noastre pentru a vedea influența izolării asupra abilităților motorii și a posturii selectate”, adaugă Pothier.

După ce și-au făcut testele medicale, echipa se ocupă de îndeplinirea diferitelor sarcini, inclusiv curățarea, asigurarea aprovizionării cu apă și pregătirea prânzului. După-amiază, își desfășoară „aterizările lunare”, împreună cu doi oameni care merg la „plimbări lunare” împreună cu roverul lunar rezident, Leo.

Odată ce toată lumea este „din nou la bord”, există o oră de antrenament fizic obligatoriu. În timpul misiunilor spațiale reale, datorită greutății, „astronauții trebuie să practice două ore obligatorii de antrenament fizic pentru a preveni pierderea masei musculare și osoase, din cauza efectelor gravitației”. Exercițiile sunt bune și din punct de vedere mental. După o zi productivă, echipa se adună împreună pentru cină.

Aplicațiile pentru a participa la acest experiment sunt deschise publicului

Pothier spune că echipa are șansa de a se se cunoaște mai bine. El adaugă: „Facând parte dintr-un astfel de echipaj internațional – sunt trei polonezi, un mexican, un egiptean și eu sunt francez – aflăm despre diferitele noastre culturi și perspective care permit conversații foarte interesante”.

Misiunea actuală Lunares, intitulată Orpheus, urmează să se încheie pe 28 februarie în acest fost buncăr nuclear. Fostul buncăr nuclear a fost refăcut ca bază lunară simulată în 2017 și este singura facilitate de acest gen din Europa. De la deschiderea sa, au avut loc zeci de misiuni spațiale simulate cu date colectate de la fiecare expediție.

Pothier spune că lipsa luminii naturale nu l-a deranjat, deși îi lipsește „trezirea cu razele calde ale soarelui pe față”. Expertul în spațiu va participa la o simulare pe Marte la sfârșitul acestui an în SUA, deșertul Moab oferind un peisaj de rocă roșie similar.

Aplicațiile pentru viitoarele misiuni Lunares sunt acum deschise sub rezerva verificării, conform site-ului oficial. Participarea costă 1.750 de euro și toți recruții vor fi testați pentru Covid-19 înainte de a intra în buncăr.