Cum ajung dictatorii să blocheze rețele sociale: Twitter, cea mai recentă victimă

de: Cojocaru Cristian
07 06. 2021

Politica reprezintă un sector destul de important pe social media. Unele fețe politice însă, nu sunt de acord cu anumite postări, astfel că dictatorii ajung să blocheze unele rețele sociale. Twitter pare să fie cea mai nouă victimă în acest sens.

Twitter se confruntă din nou cu o situație sensibilă pentru că a acționat asupra tweet-urilor unui lider politic. După cum relatează Reuters, Nigeria spune că a suspendat contul de Twitter pentru presupusa „subminare” a țării prin eliminarea unui tweet al președintelui Muhammadu Buhari.

Twitter a declarat că postarea a încălcat politica de utilizare prin amenințarea care prevede pedepsirea secesioniștilor care ar fi atacat clădiri guvernamentale. Între timp, procurorul general Abubakar Malami, a susținut că națiunea va trimite în judecată persoanele care au încercat să ocolească suspendarea folosind VPN-uri și instrumente similare.

Nu este clar cât de cuprinzătoare va fi suspendarea. Versiunea web a Twitter nu a fost accesibilă pe unele rețele de telefonie nigeriene din dimineața zilei de 5 iunie, dar atât aplicația, cât și site-ul web au putut fi utilizate de alți furnizori.

Rețele sociale sunt blocate de către dictatorii anumitor țări

În mod surprinzător, Twitter s-a opus suspendării. Compania a declarat într-un tweet că este „profund îngrijorată” de acțiunile Nigeriei și, consideră că internetul este un „drept uman esențial”.

Incidentul reflectă linia fină pe care Twitter încearcă să o parcurgă frecvent între pretențiile de transparență și onorarea atât a propriilor politici, cât și a legilor locale. Deși se opune adesea cu privire la cenzură și la potențiale intruziuni în confidențialitate, se raliază la legile locale menite uneori să blocheze tweet-urile sau să sporească accesul la informații sensibile.

De asemenea, compania primește în mod constant critici din partea mai multor țări, atunci când aplică regulile de utilizare liderilor politici. În timp ce unii acuză Twitter că favorizează anumiți lideri politici, punându-le la dispoziție conturi privilegiate, alții dau vina pe rețeaua socială pentru că ar fi cenzurat vocile atunci când acestea iau măsuri. Este puțin probabil ca Twitter să găsească o cale de mijloc favorabilă în Nigeria.