Cum a ajuns pandemia să ne forțeze să muncim mai mult, dar pe bani mai puțini

de: Mădălina Bahrim
28 11. 2021

Studii recent efectuate pe piața globală a muncii scot la iveală o realitate dureroasă pe care o înfruntă, de aproape doi ani, numeroși muncitori din toate colțurile lumii.

Mai exact, se pare că pandemia actuală de coronavirus a creat un curent nou pe piața muncii. Acela al orelor de muncă suplimentare neplătite.

Muncim mai mult, dar nu suntem plătiți

Ziua medie de lucru la nivel global s-a prelungit cu aproape două ore , iar cercetările au arătat că majoritatea angajatorilor din Marea Britanie recunosc că personalul lucrează ore suplimentare, neplătite în fiecare zi.

Deși studiul se referă la piața muncii din Marea Britanie, semne ale acestuia se pot regăsi oriunde în lume. Există și sondaje efectuate pe piața muncii din România care indică faptul că angajații recunosc că muncesc mai mult de când a apărut pandemia și, mai ales, de când lucrează de acasă. Totuși, nu se cunoaște și o creștere a salariilor. Prin urmare, criza sanitară ne răpește și timp, dar și bani.

Pentru mulți angajați a devenit foarte dificil să poată pune o barieră între viața profesională și cea profesională, motiv pentru care au ajuns să lucreze multe ore peste program, uneori chiar fără să conștientizeze în mod activ acest lucru și să poată lua măsuri pentru a remedia situația. Din teama de a nu-și pierde joburile, angajații acceptă un program prelungit și nici nu se gândesc să pună piciorul în prag și să se impună în fața șefilor. Doar că această situație nu va aduce beneficii pentru nicio parte, pe termen lung.

Experții atrag atenția asupra faptului că, în lipsa unui sprijin din partea companiilor, angajaților le e foarte greu să-și gestioneze timpul, mai ales că se pot confrunta cu un volum suplimentar de sarcini sau obligații.

Prin urmare, specialiștii în resurse umane recomandă managerilor din întreaga lume să privească cu mai multă implicare modul în care-și formează echipele de lucru, dar și dincolo de sarcinile de zi cu zi. Angajații au nevoie de timp liber, de relaxare, de petrecerea constructivă a momentelor libere. În caz contrar, pe termen lung riscă să fie afectată productivitatea companiei, iar acest lucru s-ar putea dovedi a fi iremediabil.