Criza globală a cipurilor. Giganții tech și companiile auto au intrat în impas

de: Mădălina Bahrim
10 09. 2021

Pandemia de coronavirus nu a adus doar pagube în domeniul medical. Din cauza crizei sanitare, numeroase industrii se confruntă cu o criză acută de cipuri. Giganții tech sunt în căutare de soluții salvatoare, deși previziunile nu sunt deloc optimiste.

Pe fondul crizei sanitare, marii producători globali de cipuri au fost nevoiți să închidă fabrici, să reducă volumul de lucru, aspect ce se resimte puternic în numeroase industrii.

Mai exact, 169 de industrii sunt în acest moment afectate de penuria de cipuri, iar perspectivele nu arată îmbucurător, deși se depun eforturi semnificative din partea guvernelor și companiilor tech private, pentru a depăși acest moment dificil.

Cipurile reprezintă unitatea de bază a dezvoltării tehnologice și sunt vitale în aproape toate aparatele pe care le folosim zilnic, acasă sau la birou, de la laptopuri, mașini, console de jocuri, la mașini de spălat și periuțe de dinți.

Din nefericire, nu doar criza sanitară contribuie la acest moment critic. Experții în tehnologie și analiștii economici pun penuria de cipuri și pe seama războiului comercial China-Statele Unite și secetei din Taiwan.

Anul trecut, de exemplu, guvernul Statelor Unite a impus restricții asupra Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), cel mai mare producător de cipuri din China, ceea ce le-a îngreunat vânzarea către companii cu legături americane.

Aceste restricții au obligat companiile să utilizeze alte fabrici precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) și Samsung . Cu toate acestea, aceste companii produceau deja la capacitate maximă, motiv pentru care cererea a continuat să fie mai mare decât ofera de pe piață.

De asemenea, anul acesta, Taiwanul a suferit cea mai gravă secetă din mai mult de jumătate de secol, situație ce a afectat puternic producătorii de cipuri, care folosesc apă ultra-pură în procesele din fabricile lor.

În ultimul trimestru al anului trecut, aproximativ 57% din veniturile totale ale turnătoriei mondiale de cipuri au fost generate de un producător de cipuri taiwanez: Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp.

TSMC, cu sediul în Taipei, a înregistrat venituri de 12,9 miliarde de dolari în primul trimestru din 2021, în creștere cu 2% față de perioada similară a anului 2020, potrivit TrendForce

Mai există și un alt factor favorizant al crizei, legat tot de pandemie. Din cauza restricțiilor de circulație și a încurajării muncii de acasă, lanțurile de aprovizionare din întreaga lume au fost luate prin surprindere. A explodat cererea de laptopuri și alte dispozitive necesare desfășurării muncii remote, aspect ce a adâncit criza pe piața globală de cipuri. Această părere ne este împărtășită, de exemplu, de către Mike Noonen , CEO Mixcomm. Acesta susține că lanțurile de aprovizionare nu erau pregătite pentru momentul Covid-19, care a dus la o explozie a cererii de dispozitive care conțin cipuri.

„Suntem acum într-o lume în care fiecare industrie este fie activată, fie depinde de semiconductori. Nu există o industrie care să nu fie influențată pozitiv de semiconductori ”, mai spus Noonen.

Viitorul nu arată bine. Criza cipurilor va continua

Din nefericire, experții industriei cred că, deși criza are caracter temporar, nu va fi una de scurtă durată, ci va continua să afecteze numeroasele industrii dependente și în viitorul apropiat.

Deficitul global de cipuri va continua să se înrăutățească pentru moment, potrivit CEO-ului Intel, Pat Gelsinger.

Cel mai dificil moment va fi resimțit după prima jumătate a anului curent, crede Pat Gelsinger. Se pare că CEO-ul nu se înșală în previziunile sale.

Ne aflăm în a noua lună din an, iar situația pare că evoluează din ce în ce mai nefavorabil. Cel mai greu pare să se resimtă criza în industria auto. De curând, numeroase companii producătoare auto au anunțat că își suspendă parțial sau complet activitatea, din cauza penuriei de cipuri.

Industria auto se confruntă cu o mare problemă cauzată de lipsa cipurilor. Numeroși constructori și-au suspendat parțial sau total activitatea. Din nefericire, e puțin probabil ca situația să se remedieze până la finele anului, cred experții.

Directorul general al Vauxhall, Paul Willcox, a declarat că industria auto se va confrunta cu o „problemă” în următoarele două sau trei luni.

Nu prea există speranțe realiste conform cărora această criză a cipurilor ar înceta până la finele anului 2021. Vestea cade ca un trăsnet pentru producătorii auto globali, care deja și-au redus afacerile, în spernța că totul va reveni repede la normal.

Deși crede că această criză va dura până la finele anului, Paul Willcox nu consideră că e nevoie de o revizuire majoră a lanțurilor de aprovizionare.

Vehiculele produse acum pot avea chiar și sute de cipuri, deci nevoia de acești semiconductori este extrem de mare în industria auto.

Aceștia sunt utilizați în comenzile motorului, sistemele de divertisment, mecanismele de siguranță și așa mai departe.

La rândul său, șeful grupului auto Daimler a susținut un discurs prin care a avertizat că actuala criză va continua. „Creșterea cererii pentru semiconductori va provoca dificultăți de aprovizionare industriei auto în 2022 și în 2023, deși până atunci deficitul ar putea fi mai puțin sever. Câțiva furnizori de semiconductori s-au referit la probleme structurale în privința cererii. Aceste probleme ar putea avea influență în 2022, dar situația ar putea fi mai relaxată în 2023”, a declarat oficialul Daimler.

Situația nu se vede bine nici prin ochii celor de la BMW. Directorul general al BMW, Oliver Zipse, se așteaptă la aceleași probleme legate de aprovizionare.

„Mă aștept ca acest deficit general de cipuri să continue în următoarele 6 – 12 luni, dar nu văd probleme pe termen lung, industria auto fiind un client atractiv pentru producătorii de cipuri”, a declarat șeful BMW.

Producătorii de cipuri confirmă situația, dar nu vin cu vești bune

Producătorul german de semiconductori Infineon arată că stocurile sunt la cel mai scăzut nivel din istorie, estimând că deficitul global de aprovizionare cu cipuri se va prelungi până în 2022.

„Stocurile sunt la cel mai scăzut nivel, cipurile noastre ajung direct din producţie la utilizatorii finali”, declară directorul companiei.

Grupul german se numără printre cei mai mari producători mondiali de semiconductori, un sector afectat de un dezechilibru inedit între o cerere la cel mai ridicat nivel şi o ofertă insuficientă, în special ca urmare a perturbărilor provocate de criza Covid-19.

În plină criză, producătorii de cipuri câștigă din ce în ce mai bine

Datele financiare ale celor mai mari producători globali de cipuri arată faptul că această cerere explozivă de semiconductori le priește companiilor.

Veniturile totale trimestriale ale producătorilor mondiali de cipuri au crescut la un nivel record. Valoarea lor a atins de curând 22,75 miliarde dolari.

Cele mai mari 10 companii de producție de cipuri din lume au înregistrat creșteri record ale veniturilor în primul trimestru al anului 2021, potrivit firmei de cercetare de piață TrendForce.

Veniturile totale, aferente primului trimestru din 2021, pentru gigantii tehnologici, au atins valorea de 22,75 miliarde dolari.

TrendForce estimează că acesta este doar începutul și că producătorii mondiali de cipuri vor înregistra în continuare venituri record, deși piața va continua să fie deficitară.