COVID-19 încă suferă mutații. Oamenii pot contracta două tulpini ale virusului în același timp

de: Ozana Mazilu
05 03. 2021

În cazuri extrem de rare, pacienții cu COVID-19 sunt infectați de două variante ale coronavirusului în același timp. Cum se ajunge la așa ceva?

Oamenii de știință brazilieni au identificat recent doi pacienți cu această stare nefericită. Din fericire, foarte puține cazuri de co-infecție par să fi avut vreun impact asupra severității bolii, a scris biologul molecular Maitreyi Shivkumar de la Universitatea De Montfort.

Dar crește posibilitatea îngrijorătoare că virusul ar putea suferi mutații în și mai multe tulpini, ceea ce poate face chiar mai dificilă combaterea pandemiei de COVID.

Aceste mutații ale COVID-19 încă pot degenera

Așadar, există două scenarii posibile. Unul este că coronavirusul s-a întâmplat să sufere mutații la acești pacienți – tinde să facă asta – într-un mod care să se potrivească cu o tulpină existentă. Dar, deoarece ambele variante identificate la pacienți erau deja răspândite în Brazilia, experții au ajuns la concluzia că pacienții au luat, de fapt, două versiuni diferite ale virusului.

În timp ce ambii pacienți brazilieni și-au revenit fără a fi nevoie chiar de spitalizare, faptul că aceste co-infecții sunt posibile îi face pe experți îngrijorați de faptul că mai multe tulpini ar putea schimba gene în interiorul gazdei lor commune, pentru a crea o versiune și mai periculoasă a coronavirusului. Acest lucru, a remarcat Shivkumar, este același fenomen care a condus la crearea virusului gripei porcine H1N1 care a provocat o pandemie în 2009.

Shivkumar a menționat că acesta este un scenariu puțin probabil. Coronavirusurile suferă mutații la rate mai mici decât alte virusuri ARN și, pentru ca mai multe variante să schimbe genele, ar trebui să nu infecteze doar aceeași persoană, dar și aceleași celule.

„Totuși, monitorizarea acestui peisaj permite oamenilor de știință să urmărească apariția acestor noi variante care îngrijorează”, a scris Shivkumar, „și să înțeleagă și să răspundă la orice schimbări în transmiterea lor sau eficacitatea vaccinului”.