Coșmarul economic al românilor se va adeveri în 2022: cursul valutar va exploda

de: Mădălina Bahrim
30 12. 2021

Din nefericire pentru români, anul 2022 ne va aduce un curs valutar exploziv. Euro va se va apropia periculos de mult de pragul psihologic de 5 lei.

Anul care ne bate ușă nu vine deloc cu vești bune pentru noi. Cursul valutar va evolua nefavorabil pentru buzunarele românilor.

Vom plăti aproape 5 lei pentru un euro

Potrivit celor mai recente analize macroeconomice, euro va sări de pragul de 5 lei. Conform datelor prezentate într-un raport al Băncii Transilvania, leul își va continua deprecierea.

Acest lucru vine la pachet cu o povară financiară și mai mare pentru românii care au de plătit rate la bănci, în valută, dar și chirii raportate la moneda europeană.

Totuși, nici cealaltă pătură a societății nu scapă de efectele negative asupra economiei, cauzate de creșterea euro în raport cu moneda noastră națională. Din moment ce suntem dependenți de importuri, care se raportează la euro, sunt așteptate scumpiri la alimente, bunuri și servicii. Să nu uităm că și unele facturi pe care le primim la anumite servicii, sunt raportate la euro, deci și acestea cresc, în directă proporționalitate cu evoluția cursului valutar. Prin urmare, de pe urma deprecierii leului, cu toții avem de pierdut bani din buzunar.

2022 nu arată bine nici din altă perspectivă. Se pare că România va continua să fie măcinată de inflație, dar și de deficite, cred analiștii economici ai Băncii Transilvania.

„Subliniem faptul că România va continua să se confrunte și în 2022 cu persistența deficitelor gemene, dar previzionăm o ajustare a ponderii acestora în PIB, scenariu susținut de perspectivele de accelerare pentru reformele structurale”, arată experții.

De asemenea, în privința prețurilor de consum (pe indicele armonizat UE), este indicată accelerarea ritmului mediu anual de la 4,1% în 2021 la 5,1% în 2022.

Pe de altă parte, la nivelul cererii externe nete este așteptată decelerarea ritmurilor anuale ale exporturilor și importurilor în 2022 spre niveluri de 4,5%, respectiv 7,2%, ca urmare a disipării efectului bază generat de introducerea de restricții.