Cele mai mari temperaturi înregistrate pe Pământ în istoria omenirii

de: Cojocaru Cristian
20 07. 2021

Trăim vremuri ciudate, cum ar spune orice român trecut deja de onorabila vârstă de 60 de ani, iar asta din cauza temperaturilor din ce în ce mai crescute. Află care au fost cele mai mari temperaturi înregistrate pe Pământ.

Cele mai crescute temperaturi înregistrate pe glob

Din cauza încălzirii globale, după cum spun experții, toate țările se confruntă cu fenomene meteo atipice. De la sezon la sezon temperaturile cresc sau scad periculos de mult, lăsând în urma lor victime.

În prezent, întreaga Europă este afectată de temperaturi ridicate, caniculare pe alocuri, ploi torențiale, inundații multe și chiar și cutremure. Printre aceste țări se află Germania, Spania, Greacia și chiar a noastră. Fiind vară, problema cea mai mare o reprezintă temperaturile ridicate mult peste 30 de grade Celsius.

În România s-a întregistrat o temperatură de 36 de grade la umbră, meteorologii anunțând cod galben de caniculă în peste 25 de județe. Dar temperatura aceasta este una ”modică”, comparativ cu temperaturile record înregistrate până acum pe Pământ, din istoria omenirii.

Cea mai ridicată temperatură de pe glob a fost detectată de NASA cu ajutorul satelitului, în 2005. În zona deșertului Dasht-Lut, din Iran, termometrele au arătat 70 de grade Celsius. Experții susțin că nicio vietate nu ar rezista la această temperatură, nici măcar o bacterie.

Cea mai mare temperatură la nivel mondial, la soare, a fost înregistrată în Kuweit, pe 8 iunie 2019. Termometrele au înregistrat atunci 63 de grade la soare, iar la umbră 52,2 grade Celsius. Cifrele trebuie să fie confirmate de specialiștii World Meteorological Organisation (WMO). În acele zile, cinci oameni au murit din cauza caniculei, iar alte sute au fost grav deshidratate.

„Temperatura din Mitribat, Kuweit, este în prezent acceptată de WMO drept cea mai mare vreodată înregistrată în regiunea continentală a Asiei. Cele două observații sunt a treia și a patra cele mai mari temperaturi recunoscute de această organizație”, susțin autoritățile locale.

Cea mai ridicată temperatură de la sol a fost înregistrată la El Azizia, în Libia. Aici, termometrele au arătat 57,8 grade Celsius, pe data de 13 septembrie 1922. În emisfera vestică există și un record local, vechi de 108 ani. Pe 10 iulie 1913, temperatura record din Furnance Creek, zona Death Valley, din estul Californiei, SUA, a fost de 56,7 grade. Umiditatea era de 7% și vântul era staționar.

Tot aici, vineri,pe 9 iulie 2021, s-a înregistrat o altă temperatură extremă – 54,4 grade Celsius. Zona este celebră pentru ierni cu temperaturi medii de 47 grade Celsius și este considerată cel mai uscat loc din Statele Unite. Meteorologii estimează în zonă temperaturi de peste 50 de grade, constant. Oamenii din zonă sunt avertizați să nu iasă din casă în timpul zilei.

Cât despre cel mai încins oraș din lume – Bangkok, conform Organizației Meteorologice Mondiale, media anuală se menține la 28 de grade Celsius. În lunile martie-mai, temperaturile ating 34 de grade Celsius și o umiditate de 90%, un alt record înregistrat pe glob.

Printre cele mai ridicate temperaturi de pe Pământ se mai află și:

  • 55.0 grade Celsius, o temperatură contestată, la Kebili, Tunisia, iulie 1931;
  • 54.4 grade Celsius în Valea Morții, California, SUA, în data de 9 iulie 2021;
  • 54.4 grade Celsius, temperatură în curs de verificare, în Valea Morții, California, SUA, în data de 16 august 2020;
  • 53.9°C / 129°F, Mitribah, Kuweit, 21 iulie 2016;
  • 53.7°C / 129 °F, Turbat, Pakistan, 28 mai 2017.

Cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ

Ca o ironie, cea mai scăzută temperatură de pe glob a fost înregistrată vara. A fost înregistrată în iulie 1983 și marca exact -89,2 grade Celsius, în apropierea polului sud magnetic, la 3.500 m altitudine. Un alt record negativ a fost înregistrat în apropierea cercului polar din emisfera nordica, la statia Oymyakon. Aici, temperatura a scazut la -71,2 grade Celsius.

Cel mai rece munte este McKinley, cel mai înalt vârf din America de Nord. Aici, pe culme, la 6.194 de metri altitudine, temperaturile ar atinge des -40 de grade Celsius. La baza de cercetare Eureka, nordul insulei Ellesmere, Canada, termometrele arată des -40 grade. Media anuală nu depășește -20 de grade.

Cea mai rece capitală din lume este Ulan Bator, din Mongolia, la 1.300 de metri peste nivelul mării. Media temperaturii in ianuarie nu depășește -16 grade.