Cel mai bun motiv să renunți imediat la fast food: îți distruge, la propriu, creierul
Cu toții ne bucurăm când putem să luăm masa rapid în oraș, la un fast food, atunci când nu avem timp să gătim acasă, sau să consumăm ceva sănătos. Ei bine, pe lângă aceste beneficii, mâncarea rapidă, oricât ar fi ea de gustoasă, ar putea fi responsabilă de apariția unor probleme neurologice grave, consideră oamenii de știință, conform ultimelor studii efectuate pe această temă.
Oamenii de știință din Los Angeles au decoperit, după ce au analizat datele a zeci de studii realizate pe șoareci, că o dietă bogată în calorii și în grăsimi – denumită „dietă occidentală” în cercurile de cercetare și popular știută drept fast food – a stat la baza înrăutățirii proceselor de memorie, fiind asociată și cu o creștere a stărilor de anxietate și alte probleme de ordin cognitiv.
Creșterea anxietății, dependență și scăderea funcțiilor memoriei
Studiul a fost publicat la începutul acestui an în revista Frontiers în Neuroscience, iar oamenii de știință sugerează că dieta aceasta bogată în calorii și grăsimi poate avea un impact mult mai mare asupra sănătății și dezvoltării neurologice decât se credea anterior.
Mai exact, analiza a scos la iveală că șoarecii care consumă o dietă occidentală în primele etape ale vieții, care sunt importante pentru dezvoltare, s-au confruntat cu o creștere a anxietății și funcțiilor de memorie, indiferent de creșterea în greutate. De asemenea, se pare că dieta a dus la o creștere a comportamentelor asemănătoare dependenței, pe măsură ce șoarecii au crescut.
O dietă bogată în grăsimi și calorii duce la o performanță cognitivă mai slabă pe tot parcursul vieții
„Pe lângă faptul că este un predictor al obezității și al disfuncției metabolice, consumul unei diete occidentale (WD) este legat de o performanță cognitivă mai slabă pe tot parcursul vieții”, se atrage atenția în studiu.
Efectele sunt cu atât mai devastatoare cu cât hrana nesănătoasă e consumată în etapele critice de dezvoltare. Pe fondul unui consum de la vârste fragede, adultul se va confrunta cu abilități cognitive mai scăzute, atrag atenția oamenii de știință.
Desigur, cel mai bun mod de a testa impactul dietei asupra cunoașterii ar fi studierea directă a oamenilor, dar cercetarea nutrițională este extrem de dificilă. Totuși, chiar dacă în studiu au fost implicați șoarecii, oamenii de știință consideră că datele pot fi relevante și pentru oameni.
Astfel de diete bogate în grăsimi și calorii duc la o creștere în greutate ce poate genera probleme cardiovasculare, sau înrăutățesc, de asemenea, calitatea funcțiilor cognitive.