Cel mai bun anunț pentru viața românilor. Se prevede finalul, deși suntem în valul doi al pandemiei
Când vine vorba de tot ce s-a întâmplat în ultimul an, o problemă majoră a fost de natură economică. Acum începem să primim și vești bune.
Chiar dacă pandemia e în plină desfășurare, experții susțin că se vede ieșirea din această gaură. Analiști din Asociația CFA Romania au încredere mai mare în economia României, estimare care s-a îmbunătățit pentru a treia lună consecutiv. Totuși, rămâne sub nivelul din decembrie 2019.
Pe de altă parte, s-au îmbunătățit așteptările privind evoluția viitoare a economiei, în timp ce condițiile curente s-au deteriorat, după cum notează Profit.ro. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 5,9 puncte, până la valoarea de 50,4 puncte, (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 11,1 puncte). Indicatorul privind evoluțiile viitoare este în creștere de la 35 de puncte în septembrie la 38,2 în octombrie, 49,8 în noiembrie și 59,4 în decembrie.
Totodată, indicele evoluției situației curente a scăzut la 32,3 puncte, de la 34,1 puncte în noiembrie, când crescuse față de 19,9 puncte în octombrie.
Se vede ieșirea din această criză
„Semnificația evoluției divergente a indicatorului condițiilor curente și a indicatorului anticipațiilor arată faptul că suntem încă în valul al doilea al crizei coronavirusului, cu toate implicațiile economice care decurg din această situație. În același timp, se vede ieșirea din această criză, probabil undeva în a două parte a anului 2021, odată cu distribuirea la scară largă a vaccinului împotriva acestui coronavirus.”
Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România
Cea mai mare parte a respondenților (peste 51%) anticipează că impactul epidemiei COVID-19 se va resimți puternic până în ultimul trimestru al anului 2021. Însă estimarea medie arată un produs intern brut în creștere cu 3,3% în 2021, față de o scădere de 4,6% la nivelul primelor trei trimestre de anul trecut.
Deficitul bugetar este estimat la 6,9%, față de 9,1% în 2020.
Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2022/ianuarie 2021) a înregistrat o valoare medie de 2,64%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9283, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9825 lei pentru un euro.