Cel mai ambițios experiment imobiliar: cartierul cu locuințe printate 3D

de: Mădălina Bahrim
15 03. 2021

Filmele SF pe care le urmărim mirați și cu sufletul la gură se transformă, treptat, în realitatea noastră cotidiană. Asta e concluzia pe care o putem trage, aflând o știre din California.

Jurnaliștii de peste ocean dezvăluie că prima comunitate de locuințe imprimate 3D din lume va fi găzduită în Rancho Mirage, California, iar detaliile a ceea ce se întâmplă acolo sunt de-a dreptul uluitoare.

Mighty Buildings, o companie de tehnologie pentru construcții, este specializată în case tipărite 3D de diferite dimensiuni, prezentând o soluție tehnologică care ar putea rezolva probleme precum criza locuințelor și durabilitatea.

Compania Mighty Buildings folosește roboți și imprimante 3D pentru a construi o comunitate de case de 15 milioane de dolari în California, în care locuințele se vor baza pe sustenabilitate, fiind ecologice, dar cu dotări de ultimă generație.

Constructorii nu folosesc deloc beton și nici oțel, scrie presa de peste Ocean.

Case imprimate 3D la prețuri accesibile

Noua tehnologie de „contruire” a caselor, bazată pe imprimarea 3D, promite să revoluționeze piața imobiliară, oferind soluții la problemele acute din societate pe acest segment, dar, totodată, venind în întâmpinarea clienților cu prețuri accesibile, spun prezentantii companiei contructoare.

„Aceasta va fi prima realizare la fața locului a viziunii noastre pentru viitorul locuințelor – capabilă să fie desfășurată rapid, la prețuri accesibile, durabile și capabile să dezvolte comunitățile înconjurătoare, cu o dinamică pozitivă”.
Alexey Dubov, cofondator al Mighty Buildings

Tehnologia reduce deșeurile din construcții cu 99%, salvează timp și presupune un cost mult mai redus în comparație cu tehnicile „clasice”

Casele se vor baza pe materialul de piatră ușoară imprimat 3D Mighty Building , a cărui formă e stabilită după expunerea la lumină UV, potrivit companiei .

De asemenea, imprimantele 3D se bazează pe „automatizarea robotică” și au funcții precum scanarea controlului calității.

Utilizarea acestei metode de construcție are mai multe avantaje de durabilitate, viteză și costuri. Similar cu industria generală a casei prefabricate , procesul de imprimare 3D al Mighty Building permite constructorilor de case să creeze unități într-un mod mai rapid și cu 40% mai puțin costisitor, reducând în același timp deșeurile din construcții cu 99%.

Ce dotări vor avea locuințele

Vizual, nu este nicio diferența față de o proprietate obișnuită. Locatarii se vor indragosi instantau de spațiul generos, dar și de grădina spațioasă și de piscina din curte, afirmă constructorii.

Casele de 1.450 de metri pătrați – care vor fi așezate pe terenuri de 10.000 de metri pătrați – vor avea trei dormitoare și două băi. Dacă acest spațiu nu este suficient, casele vor avea, de asemenea, separat, o anexă de 700 de metri pătrați, cu două paturi și o baie. Curtea din spate va avea o piscină și o terasă, dar acest spațiu în aer liber poate fi modernizat cu căzi cu hidromasaj, șemineu sau dușuri în aer liber.

Casa controlata prin inteligență wellness

Casele vor avea și soluții de inteligență wellness, cu ajutorul cărora locatarii vor putea controla aspecte din casă, precum calitatea aerului și a apei și luminile circadiene.

Casele vor fi „zero-net-energy”, bazându-se pe baterii solare și opționale Tesla Powerwall pentru energie. Opțional, locatarii pot să ceară ca locuința să fie dotată și cu incărcătoare pentru vehicule electrice.

„Proiectul își propune să-și minimizeze impactul asupra mediului și să ofere locuințe inteligente și sănătoase cumpărătorilor orientați spre durabilitate”.
Mighty Buildings

Compania își propune să finalizeze proiectul în vara anului viitor.