Ce se va întâmpla cu plasticul folosit de fiecare dintre noi. Decizie de ultimă oră, venită de „sus”

de: Mădălina Bahrim
10 09. 2021

Plasticul reprezintă unul dintre cele mai poluante materiale folosite în masă de întreaga omenire. Pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, Comisia Europeană și marii producători au decis să schimbe regulile.

Cei mai mari producători de plastic din Europa s-au exprimat în premieră, în favoarea obligaţiei ca până în 2030 să încorporeze 30% plastic reciclat în ambalajele de plastic.

Asociaţia Europeană a Producătorilor de Plastic a făcut marele anunț. Mișcarea nu este doar una formală și la nivel declarativ, deoarece această Asociație reuneşte aproximativ o sută de producători care împreună generează peste 90% din toţi polimerii din Europa. Prin urmare, putem afirma fără îndoială că toți producătorii europeni de plastic au găsit un numitor comun și își unesc eforturile pentru a combate impactul poluant al plasticului, asupra mediului înconjurător.

Marii producători de plastic au acceptat, în premieră, propunerea Comisiei Europene

Astfel, marii producători de plastic vor să contribuie activ la strategiile europene privind schimbarea modului în care consumăm plastic și acceptă propunerea Comisiei Europene vizând introducerea obligaţiei de a încorpora materie reciclată în ambalajele de plastic şi cer o cotă de 30% până în 2030.

Totuși, acceptarea propunerii liderilor europeni este doar un prim pas către o lume în care omenirea poluează mai puțin și reciclează mai mult. Producătorii avertizează asupra faptului că, pentru a reuși să își respecte angajamentul, au nevoie de sprijin legislativ.

„Nu putem face singuri toate acestea, avem nevoie să facem eforturi concentrate cu instituţiile europene şi întregul lanţ de valoare pentru a atinge acest obiectiv” a avertizat directorul general de la PlasticsEurope, Virginia Jansses.

„Avem nevoie de un cadru politic european armonizat care să ofere vizibilitate şi să stimuleze investiţiile în infrastructurile şi tehnologiile de colectare, triere şi reciclare, inclusiv chimică”, a adăugat Virginia Jansses.

Din nefericire, nu toată lumea vede cu ochi buni această inițiativă. De exemplu, ONG-ul de mediu Zero Waste, crede că accentul pus pe încorporarea materiilor reciclate înseamnă mutarea problemei dinspre poluare spre plastic. Ceea ce trebuie să facem mai întâi este să reducem sursa producţiei şi consumului de plastic, şi să dezvoltăm soluţii de ambalaje reciclabile.