Ce se întâmplă cu bacșișul în România: ne interesează pe toți, iar vestea vine de la Florin Cîțu

de: Ozana Mazilu
29 07. 2021

Bacșișul în România ar putea fi impozitat. Iată ce a declarat premierul, legat de acest subiect.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, miercuri, că este de acord cu o transparentizare a bacşişului, însă are rezerve legate de impozitarea acestuia pentru că atunci când sunt introduse taxe, efectele sunt directe şi indirecte, conform Adevărul.

Întrebat despre o propunere lansată de reprezentanţii HoReCa privind impozitarea bacşişului cu 10%, măsură care ar aduce la buget cinci milioane de lei într-un an, premierul a transmis următoarele.

Bacșișul în România, impozitat?

 „Aş vrea să discut acest lucru şi cu cei care primesc bacşişul, să văd dacă ei sunt de acord. Eu ştiu această măsură, am mai văzut-o. Sunt de acord cu a avea o transparentizare a bacşişului, dar cu impozitarea, ştiţi foarte bine că am rezerve de fiecare dată. Când introducem taxe, efectele sunt directe şi indirecte şi, până la urmă, aş vrea să ştiu care este impactul indirect şi asta nu îmi spune nimeni deocamdată şi aş vrea să discut cu ei despre asta”, informează News.ro, citat de Adevărul.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România – HORA a prezentat, miercuri, rezultatele unui studiu cu privire la impactul în economie şi situaţia financiară a companiilor active în 11 sectoare din industria HoReCa.    Studiul relevă faptul că scăderea vânzărilor la nivel sectorial este de -39%, de la 26 miliarde de lei în 2019 la doar 16 miliarde de lei în 2020, în condiţiile în care opt din zece companii au raportat scăderi ale vânzărilor.

În ceea ce priveşte situaţia pe judeţe, s-au raportat scăderi la nivelul întregii ţări, însă de intensităţi diferite. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Cluj (-50%), Bucureşti şi Timiş (-44%), iar cele mai mici în Constanţa (-23%) şi Tulcea (-9%).   Conform sursei citate, HORA a propus încă din 2018 introducerea unui impozit de 10% pe bacşişul colectat prin plata cu cardul, ceea ce ar aduce la bugetul de stat venituri de peste 110 mil de lei începând cu 2022. Un proiect de lege privind impozitarea bacşiului a fost iniţiat la nivelul Ministerului Finanţelor în 2019, însă proiectul nu a mai fost adoptat de Guvernul Dăncilă şi a fost depus la Parlament de fostul ministru Eugen Teodorovici.