Ce să nu faci la bancomat când retragi bani: greșelile majore care trebuie evitate

de: Andrei Simion
14 04. 2021

Chiar dacă acum ai, în majoritatea localurilor și magazinelor, opțiunea de-a plăti cu cardul, uneori mai ai nevoie de cash. Așa că îi obții de la bancomat. Și acolo trebuie să fii foarte atent.

Retragerile de la bancomat au devenit mai sigure, în ultimii ani. Băncile și-au mutat bancomatele în interior, intrarea se face cu scanarea cardului și sunt camere de supraveghere în toate punctele. Totodată, poți bloca mai ușor cardul, din aplicație, dacă sesizezi vreo problemă. Totuși, mai sunt și câteva situații de care e bine să ții cont.

Greșelile pe care să le eviți când retragi bani de la bancomat

Totul începe de la PIN. Chiar dacă nu este nimeni în spatele tău, fii precaut când îți tastezi codul. Asigură-te că nu e văzut de camere video și verifică tastatura să fie în regulă, să nu fie dublată. Un card clonat e accesat extrem de ușor, dacă infractorul știe codul PIN.

Când vine vorba de evidența banilor, ține cont că prin sume mici, retrase des, cheltuiești mai repede și golești mai repede contul. Există iluzia că o să tot ai dacă scoți puțin, dar e recomandat să te limitezi la cheltuieli la retragerile făcute, să le calculezi și preferabil să ții o socoteală.

Mare atenție și la tipul de card pe care îl folosești. În loc să scoți bani de pe cardul de debit, ajungi să retragi de pe cel de credit, unde dobânzile sunt mai mari și nu-i deloc eficient să retragi bani de la bancomat. Cardul de credit îl folosești mai eficient la plată în rate sau doar dacă ai cu adevărat nevoie de bani și nu ai altă cale.

Contează foarte mult și bancomatul. Cele mai sigure sunt în interiorul băncilor. Evită-le pe altele, care oferă prea puțină protecție sau deloc – unele pot fi de-a dreptul false, mai ales în alte țări decât în cea în care locuiești. Alege unul care este în interior și evită să îl folosești dacă ceva nu ți se pare în regulă.

În aceeași idee, când pleci din țară, anunță-ți banca. Dacă vei avea nevoie de bani de la bancomat, e posibil să te trezești cu contul blocat, deoarece banca a presupus că-i o tranzacție neautorizată.

Nu în ultimul rând, deși tot mai multe bănci asigură cost zero indiferent de unde se face retragerea, nu toate au acest serviciu activat și poți să pierzi câțiva lei sau câteva zeci de lei în funcție de bancă.

În ceea ce privește chitanța și evidența, profită de mobile banking și monitorizează acolo contul. În aplicație vezi ce-ai retras, de unde, și ce alte plăți ai mai făcut. Funcționează la fel de bine și online, prin internet banking, dar telefonul poate ți-e mai la îndemână.