Ce s-a întâmplat cu firma care a livrat peste 1 milion de măști neconforme către Unifarm

de: Ciprian Ioana
03 02. 2021

Pe piața din România s-au comercializat mai multe tipuri de măști neconforme. Doar că și Unifarm a căzut, intenționat sau nu, în aceeași capcană.

De la debutul pandemiei, pe piața europeană au fost emise mai multe alerte privind măști neconforme care ajung în farmacii sau chiar în instituțiile statului, medicale sau nu. În puține situații au fost găsiți responsabilii și trași la răspundure.

Doar că în această capcană a căzut și Unifarm, care a cumpărat nu mai puțin de 1,2 milioane de măști de la o firmă. Adminsitratorul acesteia, dar și compania lui, sunt  acum urmăriți penal pentru înșelăciune.

Cine răspunde pentru măștile neconforme livrate Unifarm

Administratorul și compania care a comercializat măști marca Daddy Baby sunt acuzați că în primăvara anului trecut au încheiat un contract prin care se obligau să livreze măști medicale către Unifarm, însă au livrat măști de proastă calitate, în cantitate mult mai mică decât cea contractată.

Măștile, pentru care a fost emisă și o alertă la nivel european, au ajuns la personalul medical din spitale COVID-19 din România. Procurorii au intrat imediat pe fir.

„În perioada 24.03.2020 – 10.04.2020 o persoană fizică, în calitate de administrator al societății comerciale, a indus în eroare persoana vătămată CN UNIFARM SA cu ocazia prezentării ofertei, încheierii și executării unui contract prin prezentarea ca adevărat a faptului că societatea comercială dispune de 3.000.000 de măști medicale marca Shengguang Instrument Cp Ltd. cu o eficiență ridicată de filtrare, pe care le va pune la dispoziția persoanei vătămate cu toate că în realitate suspecții nu aveau disponibile măști medicale, iar 1.200.000 de măști livrate la data de 10.0.2020 erau măști de protecție marca Daddy Baby, ci capacitate de filtrare scăzută, cu privire la care a fost introdusă ulterior o alertă la nivel european – folosirea acestora prezint risc pentru sănătate, deoarece o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție”, au constatat procurorii.

Anchetatorii au reținut totodată că prin aceste fapte a fost cauzat „un prejudiciu material ridicat” și a fost pusă în pericol sănătatea cadrelor medicale, întrucât măștile de proastă calitate au fost trimise de Unifarm în spitalele de urgență care îngrijeau pacienți infectați cu noul coronavirus.

Cu alte cuvinte, medicii au fost ei înșiși expuși în fața virusului pentru că au crezut că sunt protejați când, în realitate, măștile nu ofereau protecție.

Cinci percheziții domiciliare s-au desfășurat, miercuri dimineață, în București și în Ilfov în legătură cu achiziția de măști medicale în perioada stării de urgență, anunță IGPR. Dosarul în care s-au desfășurat percheziții se referă la achiziții făcute de compania Unifarm, al cărei fost director Adrian Ionel a fost acuzat de DNA la sfârșitul anului trecut că a încheiat un contract pentru 1,5 milioane de măști cu o firmă neautorizată și a plătit un avans de 3,5 milioane de lei.