Ce s-a întâmplat cu energia electrică peste weekend: toți românii trebuie să știe cum ne afectează

de: Ozana Mazilu
27 09. 2021

Peste weekend, energia electrică a fost produsă, în majoritate, de energie nucleară.

Energia generată în centrala nucleară de la Cernavodă asigură o treime din totalul producţiei de electricitate la nivel naţional, duminică dimineaţă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate în timp real pe site-ul Transelectrica.

Energia electrică în România

Astfel, la ora 10:00, reactoarele nucleare produceau 1.401 MW, însemnând 31,3% din total, potrivit Agerpres.

În producția de electricitate la nivelul țării noastre urmează energia hidro, cu 23,53%, cea din cărbune – 21,98%, hidrocarburi – 11,89%, fotovoltaică – 10,01%, biomasă – 1,09%, eoliană – 0,20%.

La ora menţionată, consumul naţional era de 5.643 MW, iar producţia, de 4.543 MW. Diferenţa de 1.093 MW este importată.

De asemenea, preţul energiei cu livrare duminică, pe piaţa spot a bursei OPCOM, are o medie de 659 lei pe MWh, cu un vârf de 1.050 de lei pe MWh între orele 19:00 – 21:00.

Se dau bani de la stat pentru facturile de gaz și energie electrică: nu mai este vorba de câteva luni, care sunt sumele

După câteva luni de scumpiri semnificative la energie electrică și gaze naturale, autoritățile române s-au gândit la adoptarea unui mecanism pentru compensarea unei părți din facturile umflate. Este vorba de legea consumatorului vulnerabil. Aceasta a fost adoptată, dar are câteva modificări importante față de ce se credea inițial.

De la 1 noiembrie 2021, legea consumatorului vulnerabil își va simți efectele în România. Inițial, când s-a discutat despre acest proiect, ideea era ca românii aflați într-o situație economică precară să primească niște bani de la stat pentru energie electrică și gaze naturale pe perioada iernii, ca nu cumva să-și pună starea de sănătate în pericol, să înghețe. După adoptarea legii a devenit evident că ajutorul pentru persoanele cu venituri mici va fi oferit de-a lungul întregului an.

Conform analizei asupra legii de către Avocat.net, suplimentul pentru energie se va acorda lunar, pe parcursul întregului an, pe lângă ajutorul pentru încălzire, având valori diferite în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate.