Ce efecte are poluarea asupra funcțiilor cerebrale. Poate avea un impact dezastruos asupra memoriei
Potrivit unui nou studiu alarmant, creșterea nivelului de poluare a aerului poate avea un impact dezastruos asupra memoriei și performanțelor cognitive ale oamenilor. Poluarea poate afecta mai ales ale bărbații în vârstă.
Oamenii de știință au măsurat modul în care concentrațiile crescute de particule fine – particule minuscule care alcătuiesc o formă comună de poluare a aerului – au afectat cogniția bărbaților caucazieni cu o vârstă medie de 69 de ani, potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature Aging.
Poluarea ne poate afecta capacitățile cognitive
Și mai alarmant, relatează The Guardian, este faptul că bărbații și-au redus abilitățile cognitive chiar și atunci când au fost expuși la niveluri de poluare a aerului cu mult sub pragurile de siguranță impuse de Organizația Mondială a Sănătății.
Din fericire, impactul neurologic al poluării aerului pare a fi temporar – mai ales atunci când este tratat cu medicamente antiinflamatorii – dar nivelurile severe de poluare ar putea provoca daune mai îndelungate.
„Această lucrare confirmă faptul că există o legătură între poluarea aerului și cât de bine funcționează creierul îmbătrânit”, a declarat pentru The Guardian autorul principal al studiului și cercetătorul Universității Columbia, Andrea Baccarelli. „Aceste efecte pe termen mai scurt sunt reversibile: atunci când poluarea aerului se elimină, creierul nostru “repornește” și începe să lucreze la nivelul inițial. Cu toate acestea, aparițiile multiple ale acestor expuneri mai mari provoacă daune permanente”, adaugă acesta.
Este demn de remarcat faptul că același efect ar putea exista foarte bine în cadrul altor date demografice. Dar, deoarece studiul s-a întâmplat să studieze bărbații caucazieni mai în vârstă, acesta este singurul grup despre care autorii pot face afirmații medicale.
„Importanța acestui studiu este că rezultatele se aliniază cu o potențială legătură cauzală a poluării aerului asupra funcției creierului și sugerează că nu sunt doar nivelurile foarte ridicate de poluare prelungită”, spune pentru The Guardian neuropsihiatrul și expertul în demență al Universității Monash, Joanne Ryan, care nu a lucrat la studiu. „Studiul a constatat că chiar și niveluri relativ scăzute de poluare a aerului pot avea un impact negativ asupra funcției cognitive și, eventual, pe perioade scurte de timp”.