Ce are de gând să facă Germania cu imigranții, de fapt
Cu toții ne întrebăm cum va reuși Germania să gestioneze eficient problema imigranților pentru care militează și desfășoară diverse acțiuni de sprijin. Se pare că nemții au deja totul calculat și bine pus la punct.
Conform analizelor pieței muncii din Germania, țara cunoscută ca fiind „motorul economic al Europei”, se confruntă cu un puternic deficit de forță de muncă.
Există multe joburi disponibile, dar nu există personal care să le ocupe.
Imigranții pot ajuta Germania
Statisticile oficiale arată că imigranții care ajung în Germania pot ajuta țara să iasă din acest impact al crizei forței de muncă.
Practic, va fi o înțelegere reciproc avantajoasă. În timp ce imigranții obțin joburi plătite cum nici nu au visat vreodată, piața muncii se salvează.
Se pare că Germania ar avea nevoie de aproximativ 400.000 de imigranți calificați pe an, pentru a atenua deficitul de forță de muncă calificată, a afirmat Detlef Scheele, șeful Oficiului Federal pentru Muncă (BA), într-un interviu acordat publicației Sueddeutsche Zeitung.
„Pentru mine nu este vorba de azil, ci de imigrație controlată pentru reducerea deficitului de pe piața forței de muncă. De la îngrijitori la angajați care se ocupă de aerul condiționat și de sectorul logistic, dar și din mediul universitar, în toate domeniile va fi un deficit de forță de muncă calificată”, a mai transmis oficialul german, cu privire la acest subiect delicat.
Analiza demografică a Germaniei reflectă o realitate dureroasă, care se va agrava odată cu trecerea timpului. Se pare că numărul angajaților calificați va scădea cu aproape 150.000 anul acesta, iar declinul va fi mult mai dramatic în următorii ani.
Potrivit lui Detlef Scheele, deficitul de forță de muncă va fi o problemă cheie pe care trebuie să rezolve viitorul Guvern după alegerile federale din Germania de luna viitoare.
În cazul în care reglementările privind pensionarea nu se modifică și imigrația este la un nivel scăzut, cel mai rău scenariu, atunci 4,2 milioane de angajați calificați (12%) vor ieși de pe piața forței de muncă până în 2040. În scenariul de mijloc, cel mai probabil, numărul angajaților calificați scade cu 3,1 milioane sau 8,8%.