Cât trebuie să meditezi pentru a te simți bine și care sunt greșelile care îți sabotează ședința de relaxare

de: Mădălina Bahrim
08 07. 2021

În ultimul an, pe fondul pandemiei de coronavirus, tot mai mulți oameni au început să practice meditația, pentru a se relaxa. Din păcate, puțini reușesc să se bucure cu adevărat de beneficiile acestei forme de terapie.

De la relaxare la conexiune spirituală, beneficiile practicării meditației par a fi nesfârșite. Dar cum îți dai seama că le obții? Cum poți ajunge să ai o ședință reușită?

Cum îți dai seama că practici bine medidația?

În general, cercetătorii au identificat cinci caracteristici care determină eficacitatea practicii de meditație:

-frecvența sesiunilor de practică
-durata sau durata timpului de practică
-respectarea instrucțiunilor de practică
competență, relevanță culturală și înțelegerea contextului și motivului pentru care practici meditația
-bucuria pe care o resimți

Dacă întrunești aceste caracteristici, felicitări! Te bucuri de o ședință de spiritualitate și relaxare de succes.

Dacă nu te regăsești în lista de mai sus, trebuie să te liniștești și să nu te îngrijorezi, deoarece abilitatea în practicarea meditației este un lucru dificil de realizat.

Unde greșești?

E posibil să faci chiar primul pas spre meditație, cu stângul.

În budismul zen, cuvântul shoshin, sau mintea începătorului în chineză, implică abordarea unui subiect cu deschidere, entuziasm și fără preconcepții sau judecăți. Acesta este modul recomandat de abordare a meditației, chiar și ca practicant experimentat.

Prin urmare, dincolo de toate celelalte caracteristici pe care e posibil să de îndeplinești, dacă nu pornești către meditație cu mintea deschisă, ci încărcat de prejudecăți, mintea ta va refuza să se bucure pe deplin de acea ședință.

Astfel, există șansa să îți sabotezi meditația prin prejudecățile la care nu ai renunțat.

La fel de important este și timpul alocat meditației. Câte minute de meditație sunt suficiente, pentru a resimți efectele benefice ale acestei practici? 5, 10, 30, 45 de minute?

Majoritatea cercetătorilor sunt de părere că 13 minute de meditație sunt suficiente pentru a obține beneficii. Totuși, regularitatea poate fi la fel de importantă.

Exersarea timp de 13 minute o dată la câteva luni are puține șanse să îți aducă beneficiile mult dorite. Totuși, mai multe beneficii poți obține meditând zilnic, câte cinci minute. Totul ține de practică.

În cele din urmă, nu există un „număr magic” pentru cât timp să meditezi, ci e vorba despre o combinație între practica regulată și timpul alocat, care trebuie să se completeze și compenseze reciproc, pentru o rețetă de succes.