Cât de săraci sunt românii, de fapt: câți își permit să meargă în concediu

de: Alexandru Puiu
03 08. 2021

Fără să surprindă aproape pe nimeni, românii se numără printre cei mai săraci din Europa când vine vorba de a-și permite o vacanță de o săptămână undeva. Nici măcar nu contează dacă discutăm de deplasări în străinătate sau pe teritoriul țării.

La nivelul întregii Uniuni Europene, aproximativ 28% dintre cetățeni sau 35 de milioane de persoane nu își permit să meargă într-o vacanță de vară. Aceasta este definită ca fiind o săptămână departe de casă. Procentul crește până la 59,5% când discutăm de persoane cu venituri sub rata riscului de sărăcie, conform unui studiu realizat de Confederația Europeană a Sindicatelor, citat de AFP.

Cine sunt cei mai săraci din Europa, unde se încadrează românii

În mod surprinzător, în rândul persoanelor care trăiesc în risc de sărăcie, adică cu mai puțin de 60% din venitul mediu, Grecia este în cea mai proastă situație. Din păcate, în acest aparent paradis mediteranean, 88,9% din persoanele amenințate de sărăcie nu își permit să plece o săptămână în vacanță. Urmează, în ordine, România (86,8%), Croația (84,7%), Cipru (79,2%) și Slovacia (76,1%), a precizat CES.

Dacă renunțăm la procente și ne legăm exclusiv de numărul oamenilor dintr-o țară, Italia este pe primul loc cu 7 milioane de persoane care trebuie să se mulțumească la a visa la un concediu. În Spania, discutăm de 4,7 milioane de oameni aflați în această situație neplăcută. În Germania, numărul este de 4,3 milioane, Franța – 3,6 milioane, Polonia – 3,1 milioane și România – 3,077 milioane, conform Agerpres.

Cei mai mulți dintre europenii aflați în imposibilitatea de a merge o săptămână în vacanță, cu venituri mai mici de 60% din medie, sunt șomeri sau pensionari. Din păcate, grupul include și milioane de muncitori plătiți cu salarii mici, mai ales cei care câștigă salariul minim pe economie. 

Revenind însă la situația din România, 86,8% dintre cei care sunt supuși riscului sărăciei nu pot să plece în vacanță, comparativ cu 46,7% pentru cei cu venituri de peste 60% din medie. Acest decalaj de 40,1 puncte procentuale a crescut cu 17,1 puncte procentuale începând din 2010. Este vorba de cea mai mare creștere a decalajului înregistrată în ultimul deceniu în rândul statelor membre.

„Creșterea inegalității în materie de vacanțe arată că beneficiile creșterii economice în Europa de-a lungul ultimului deceniu nu au fost împărțite corect”, a concluzionat Secretarul General Adjunct al CES, Esther Lynch.