Cât de gravă este lipsa de medici și asistenți din România: ”O parte din personalul ATI a abandonat lupta”

de: Alexandru Puiu
19 04. 2021

Beatrice Mahler este managerul Institutului Marius Nasta din București și are o radiografie la prima mână a sistemului medical de la noi în pandemie, mai ales de la ATI.

Într-un interviu acordat la B1 TV, Beatrice Mahler a atras atenția asupra mai multor particularități care agravează starea sistemului medical din România, de la medici care au obosit până la secții ATI fără personal suficient. Cel mai trist este că legislaţia din țara noastră este învechită şi nu permite angajarea de personal suficient în secţiile ATI, unde pacienţii au nevoie de îngrijire permanentă.

Nu ajută nici gravitatea bolnavilor de la ATI din timpul pandemiei. Acest aspect a alienat multe cadre medicale pentru simplul fapt că, în cuvintele doamnei Mahler, ”nu oricine poate să stea lângă un pacient extrem de bolnav”.

”Lucrurile sunt diferire pentru fiecare spital. Pentru “Marius Nasta”, care este în subordinea Ministerului Sănătăţii, posturile pentru medicii de Terapie Intensiva nu au putut fi scoase la concurs pe perioada nedeterminată. Posibilitatea angajării personalului la ATI în aceste moment este doar pe perioada determinată, adică pe perioada stării de alertă.

Pe de altă parte, există un deficit de personal la ATI, unii dintre ei sunt medicii, această categorie care este extrem de solicitată în ultmul an, dar asistenţa pacienţilor în aceste secţii nu poate fi susţinută fără infirmiere şi asistenţilor medicali, care şi eu au nevoie de training pentru a face faţă unui număr mare de aparate pe care să ştie sa le folosească. Asistentul de terapie intensivă este, pe lângă sistent medical, şi un tehnician foarte bun”, a declarat Beatrice Mahler pentru B1 TV.

În final, deși la ATI ar trebui să găsești cei mai mulți profesioniști capabili, gata de luptă, din păcate, ne confruntăm cu un deficit de personal, iar acesta nu este doar în București. ”La Marius Nasta avem în continuare deficit de personal în ATI. Şi pentru posturile care au fost scoase la concurs şi care s-au ocupat, o parte dintre cei care au venit la început în echipă, au abandonat lupta, pentru că nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav, extrem de afectat şi care are nevoie de îngrijire 24 din 24 de ore. Este o suprasolicitare extrem de mare a personalului”, a atras atenția managerul spitalului.

Atitudinea medicului de la Marius Nasta s-a regăsit și în declarațiile recente ale autorităților care au atras atenția asupra faptului că nu paturile în sine sunt problema, ci lipsa personalului care să le deservească, în cazul în care în care ar trebui montat în plus. Pentru a înțelege mai bine gravitatea situației, mai ales din capitală, poți avea în vedere că sâmbătă patru persoane în nevoie de terapie intensivă au fost transportat la Iași pentru a ocupa paturi la ATI.