Cât de dulci sunt roșiile dulci: tocmai s-a încheiat campionatul mondial pe acest subiect

de: Alexandru Puiu
04 02. 2021

Roșiile sunt fascinante, indiferent dacă le percepi ca fructe sau legume, acestea reprezintă o parte importantă din dieta românilor, mai ales când sunt dulci și aproape crocante.

Roșiile au o istorie fascinantă și încă de acum 130 de ani au dat naștere unor dezbateri. Din punct de vedere botanic roșia este un fruct. În anul 1893, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii în mod unanim a decis că la colectarea taxelor vamale roșiile trebuie considerate legume (deși curtea a trecut în revistă faptul că din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe). În anul 2001, Uniunea Europeană a decis oficial că roșia este fruct, și nu legumă, conform paginii de Wikipedia dedicată subiectului. 

Pe lângă partea botanică a ecuației, roșia mai este considerată fruct și pentru faptul că, în condiții ideale, este dulce sau foarte dulce. Acesta este și motivul pentru care se realizează competiții la nivel global pe marginea respectivei dulceți.

Cea mai recentă ediție a campionatului de roșii dulci s-a desfășurat în urmă cu câteva zile la Taiwan. Acolo, a câștigat un soi de roșii cu un conținut de 10,1 grame de zahăr la 100 de grame de produs. Pentru context, cantitatea este similară procentual cu cea pe care o găsești într-o doză de cola, 39 de grame într-o doză de 330 de mililitri.

La competiția în care s-au ales cele mai dulci roșii, au participat nu mai puțin de 95 de fermieri din mai multe țări ale lumii. Roșiile alese câștigătoare au fost cultivate în apropiere, chiar în grădina unui fermier din Taiwan, Hsu Li-chen. Acesta locuiește în orașul Minsong, conform datelor obținute Agri.bg.

Dacă aveai o curiozitate legată de peformanța fermierilor americani, aceștia s-au prezentat la cea de a zecea ediție a concursului cu roșii care aveau un conținut de doar 7,5 grame de zahăr. Este important de reținut că respectiva dulceață nu poate veni din chimicale și nici alte combinații ciudate. Orice producție inscrisă la competiție trebuie să fie certificată bio-organic și fără pesticide. Juriul este format din cinci jurați, experți în mai multe domenii, de la chimie până la industria alimentară.