De ce vei fi nevoit, mai devreme sau mai târziu, să accepți cartea de identitate electronică: precizările ADR

de: Ciprian Ioana
15 04. 2021

ADR – Autoritatea pentru Digitalizarea României – a venit cu ceva precizări legate de cartea de identitate electronică.

Cartea de identitate electronică e noul document de identificare pe care-l pregătește statul. Nu va fi obligatorie, insistă ADR, dar fără acest document, cetățenii nu vor putea călători în afara țării, decât dacă prezintă și un pașaport. Cu alte cuvinte, nu vei mai putea călători în UE doar cu buletinul, așa cum e acum.

Precizările vin de la președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.

Precizări despre cartea de identitate electronică

„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a declarat şeful ADR.

El insistă că cine nu e de acord cu așa ceva, va fi nevoit să prezinte pașaportul la ieșirea din țară. Doar în baza cărții de identitate simple nu se mai poate.

„Când vorbim despre identitatea electronică, în ultima perioadă s-au speculat foarte multe informaţii mai mult sau mai puţin adevărate în zona publică. Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează. E vorba despre nodul eIDAS, care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a subliniat Octavian Oprea.

Noua carte de identitate electronică, ce urmează să fie disponibilă din august 2021,  va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată. Mai mult, îți va permite să interacționezi digital, de la distanță, cu anumite instituții publice.