Cafeaua la prima oră a dimineții, o greșeală: de unde vine problema, conform experților

de: Iozan Carmen
20 09. 2021

Cafeaua de dimineață este rutina zilnică a celor mai mulți dintre noi. Specialiști ne spun dacă e bine sau nu să o bem imediat ce ne-am trezit.

Dimineața, primul lucru care ne vine în minte este cafeaua. Mergem cu pași repezi la bucătărie pentru a bea o cafea care ne dă startul întregii zile. Mulți dintre noi avem senzația că fără ea nu putem să ne trezim complet.

Ea este o băutură foarte plăcută și revigorantă. Chiar daca atunci când o gustăm pentru prima oara ne pare a avea un gust amărui, odată ce am băut cafea cu greu vom mai renunța la aceasta băutura delicioasa. Acest obicei ne face diminețile mult mai plăcute.

Cafeaua stimulează funcțiile cerebrale și activează anumite zone din creier.  Ea crește ușor tensiunea articulară, de aceea este foarte consumată de cei care au tensiunea mică.

De ce nu mai trebuie să bem cafeaua dimineața?

Specialiștii ne avertizează că este greșit să o bem la prima oră, dimineața. Doctorul Karan Raj ne oferă motivele pentru care acest obicei ar trebui schimbat. Multe persoane cred că nu pot să își înceapă ziua fără ea. Cu toate acestea specialiștii spun că ar trebuit să lăsăm corpul să își revină natural.

Renumit pentru sfaturile sale, dr. Karana, ne sfătuiește ” Să nu bem cafeaua dimineață pentru a ne trezi”. El a vorbit despre asta la BBC Morning Live ”Corpul se trezește în mod natural cu cortizol, iar dimineața este nivelul cel mai mare de cortizol produs” spune el.

În schimb, sugerează consumul cafelei, mai târziu, în timpul zilei, odată ce aceste niveluri naturale de cortizol se reduc și energia scade.  ”Păstrați-vă cafeaua până la jumătatea dimineții, când nivelul de cortizol și nivelul de energie scade” a spus el.

Astfel că, trebuie să ne schimbăm obiceiul conform căreia nu putem să ne trezim fără cafea. Consumul acesteia este mult mai util pe parcursul zilei decât dimineață, la prima oră.