Bugetul pentru 2022, de la UE: câți bani vom avea, de fapt, anul viitor

de: Mădălina Bahrim
22 10. 2021

Parlamentul European (PE) a adoptat, miercuri, la Strasbourg, o rezoluţie care indică traiectoria pe care se va construi bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022.

Bugetul Uniunii Europene, deși pare un termen abstract și o problemă ce, aparent, nu ne privește în mod direct, ne influențează, de fapt, mai mult decât am crede vreodată.

Datorită acestui buget, statele membre ale Uniunii Europene pot, de exemplu, să demareze planuri de investiții care să ne îmbunătățească tuturor calitatea vieții, accesul la educație, la sănătate și să implementeze reforme atât de necesare traiului de zi cu zi, cum ar fi eliminarea birocrației și investițiile masive în digitalizare.

Din fericire, traiectoria dată de Parlamentul European merge exact în această direcție. Eurodeputații militează pentru a ajuta economiie UE să depășească impactul crizei sanitare și, mai mult, să evolueze și să devină mai puternice, cu tineri mai educați.

Cum arată bugetul pentru 2022

Conform oficialilor europeni care au realizat rezoluția, bugetul pentru anul viitor ar trebui să permită statelor membre ale Uniunii Europene să se axeze pe planuri și politici de redresare economică post-pandemică.

Eurodeputaţii au propus creşterea finanţării mai multor programe şi politici pe care ei consideră că vor contribui la redresarea post-pandemie, în concordanţă cu priorităţile Parlamentului European stabilite pentru 2022.

Europenii amintesc, la acest capitol, programul de cercetare Horizon Europe (+305 milioane euro faţă de proiectul de buget propus de Comisie), Instrumentul Connecting Europe, care finanţează construirea unor reţele transeuropene de transport, energie şi digitale sustenabile şi de înaltă calitate (+171 milioane euro faţă de propunerea Comisiei).

De asemenea, eurodeputații vor ca tinerii să beneficieze de suvenții mai mari pentru a studia și a cunoaște Europa. Prin urmare, bugetul alocat programului Erasmus+ ar trebui să fie majorat cu 137 milioane euro, spun cei din Parlamentul European.

Nu în ultimul rând, mai atrag eurodeputații atenția, programului EU4Health ar urma să i se aloce mai mult cu 80 de milioane de euro, comparativ cu propunerea executivului comunitar.